Arbúcies estalviarà un 11% en l’enllumenat públic durant el 2012

L’Ajuntament Arbúcies estalviarà aquest any 15.000 euros en la factura d’enllumenat públic gràcies a una mesura d’eficiència energètica consistent en apagar un fanal de cada tres en els polígons i les zones industrials de la vila. La mesura s’ha implantat recentment en cinc trams i, concretament, s’han apagat 201 punts de llum entre el Polígon Pont Cremat, el Polígon de Cal Xic, la carretera de Santa Fe i el carrer Pla de Margarida, els accessos sud de la vila i el Polígon Industrial Torres Pujals en el tram horari que va de 2/4 de 10 de la nit a les 6 del matí. L’Ajuntament ha calculat que aquest estalvi significa un 11,3% de la tarifa total d’enllumenat públic, que el 2011 va ascendir a 132.321 euros.

«La situació econòmica de l’Ajuntament és complicada i es tracta d’estalviar allà on puguem fer-ho. Creiem que en determinats llocs i a segons quines hores de la nit no cal que cremin tots els fanals», explica el regidor de Manteniment Urbà, Àngel Cabrero, que ja ha assegurat que la mesura no interferirà en l’activitat econòmica del municipi.

 

«S’apagaran entre un 30 i un 35% de fanals en cada tram i sempre quedarà garantida una bona il·luminació a tot arreu, i a les sis del matí estaran de nou tots oberts perquè és l’hora d’entrada a molts tallers i altres empreses», ha assegurat Cabrero, que subratlla que aquesta mesura es complementa amb el sistema de reguladors de flux que redueix la potència lumínica dels fanals en funció de la llum natural que reben aquests durant el dia i la nit.

Aquesta iniciativa s’ha d’emmarcar com una de les accions del pacte europeu d’alcaldes al que s’han adherit alguns municipis de les comarques gironines, entre els que es troba Arbúcies. Aquest pacte demana als consistoris l’assoliment de cara al 2020 de l’anomenat «triple 20: un 20% de reducció d’emissions de CO2, que s’estalviï un 20% de l’energia que es gasta actualment, i que un 20% del consum provingui de fonts renovables». Abans, però, cal realitzar una auditoria energètica i la redacció d’un Pla d’Actuacions per a l’Energia Sostenible (PAES), tasques que l’Ajuntament ja està elaborant actualment.