Carme Capdevila (ERC) demana la posada en funcionament de les depuradores de Vidreres i Massanes

La diputada Carme Capdevila

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) al Parlament ha reclamat, en dues propostes de resolució que ha presentat aquesta setmana, que la Generalitat posi en funcionament immediatament les depuradores d’aigües residuals dels municipis de Massanes i Vidreres, a la comarca de la Selva. Com denuncia la diputada gironina Carme Capdevila, el retard de l’entrada en servei d’aquestes obres genera pèrdues econòmiques, alenteix l’adopció de mesures per resoldre els problemes en el sanejament i, a més, ha permès que fins i tot es produïssin robatoris en alguna de les instal•lacions ara en estat d’abandonament.

Aquest és el cas de l’estació depuradora de Terrafortuna, a Vidreres. Està construïda des de fa més d’un any i, com ERC denuncia, no només no ha entrat en funcionament encara, sinó que mentrestant ha patit destrosses i robatoris a causa del seu estat d’abandonament. A Vidreres també hi ha l’estació depuradora de la urbanització de la Goba, les obres de la qual es van iniciar, però encara no han estat acabades.

Per Esquerra, la deixadesa del Govern en la posada en funcionament d’aquests dos equipaments s’ha traduït, doncs, en pèrdues econòmiques a causa dels robatoris i desperfectes i, a més, un retard innecessari en l’aplicació de les mesures de sanejament de les aigües residuals.

El Programa de Sanejament d’Aigües Residuals de Catalunya (PSARU) del 2005 va permetre la licitació i la construcció de les dues infraestructures esmentades a Vidreres. També va fer possible la construcció de l’estació depuradora i els col•lectors de Massanes, i l’estació depuradora de la urbanització de Riuclar, a Massanes novament. En tots els casos es tracta d’infraestructures totalment construïdes i en condicions d’entrar en funcionament. Tanmateix, aquestes depuradores estan aturades i això està perjudicant l’Ajuntament de Massanes, denuncia ERC, ja que a hores d’ara el consistori ha de recollir les aigües residuals en una fosa sèptica municipal que és obsoleta, amb el risc que això comporta que es puguin produir abocaments a les lleres.

En vista del dèficit en la depuració de les aigües residuals que la situació actual comporta als municipis de Massanes i Vidreres, el grup parlamentari d’ERC ha instat el Govern a actuar a l’acte.