Reconstrueixen a Lloret una casa ibera al jaciment del Turó Rodó

L’Ajuntament de Lloret ha està treballant  en la reconstrucció d’una casa ibera amb arqueologia experimental al Turó Rodó de Lloret de Mar amb l’objectiu de donar a conèixer aquest espai al públic lloretenc i forani. De les set cases adossades a la muralla nord que té el Turó Rodó, s’ha reconstruït la casa número 6, situada a la zona central del rengle de set cases a la part interna de la muralla.

La directora de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Lloret, Anna Fuentes, ha explicat que «la reconstrucció ha estat dirigida i supervisada per l’arqueòleg Jordi Moré, expert en arquitectura ibera, que ha seguit la premissa bàsica de respecte total per les estructures arqueològiques originals».

Així mateix, ha dit Fuentes, amb la intenció d’efectuar una reconstrucció seguint els criteris bàsics de l’arqueologia experimental, «s’han fet servir tècniques i materials constructius iguals als que s’utilitzaven en època ibèrica. El resultat ha estat una reconstrucció fidel del que va ser aquesta casa, fet que ha de permetre un discurs pedagògic adient de cara a la seva difusió entre els visitants».

L’interior de la casa s’ambientarà amb objectes i mobiliari per oferir una imatge fidel de com podia haver estat. La casa ibèrica que s’ha reconstruït pertany al tipus més repetit al Turó Rodó. És de planta quadrangular i estava composta per dues sales.

Una sala més gran al fons, que tindria més aviat funcions de residència i emmagatzematge, i una avantsala més petita a davant, que anava destinada principalment a treball, com per exemple petites activitats artesanals o domèstiques. Aquesta distribució arquitectònica és una de les més habituals en l’arquitectura ibèrica, i a Lloret de Mar també la trobem representada en d’altres jaciments ibèrics, com el Puig de Castellet o Montbarbat.

El regidor de Cultura, Albert Robert, ha presentat aquest matí en roda de premsa la reconstrucció de la casa; una iniciativa, ha dit, «que permetrà donar per  finalitzada la museïtzació d’aquest jaciment i obrir-lo al públic, per tal que formi part dins de l’oferta turística cultural del MOLL (Museu Obert de Lloret) i dins de la Ruta del Ibers».

Per fer accessible i visitable el Turó Rodó, a més de la reconstrucció de la casa, també s’ha portat a terme el desbrossament i tala d’espècies vegetals invasores, la reconstrucció d’un tram de muralla afectat i l’anivellament del terreny. També s’ha substituït la tanca perimetral del recinte i, per a la museïtzació de l’espai s’hi han instal·lat panells informatius. La reconstrucció ha comptat amb un pressupost de 36.000 euros.

El poblat ibèric de Turó Rodó es va fundar provablement pel voltant del 200 aC, ja en plena romanització, quan el territori estava pacificat i altres assentaments, com el del Puig de Castellet, s’estaven despoblant. Una de les possibles hipòtesis, en relació amb la seva fundació, és que va ser creat per individus procedents del Puig de Castellet a la recerca d’una zona m comunicada i més propera al mar (que és una gran font d’aliments).

Cap a l’any 60 aC, el procés de romanització havia pacificat la zona totalment i ja no tenia sentit viure en assentaments allunyats i fortificats. Els poblats fortificats, com el del Puig de Castellet, van ser abandonats i es van crear nous nuclis de població més propers als camps de conreu, les platges i les vies de comunicació.

La descoberta del jaciment data de l’any 1925, quan Enric Botet i Sisó, apotecari de Lloret, va localitzar les restes arqueològiques durant la construcció d’un camí. Des de les excavacions arqueològiques dels anys 2000-2003, l’assentament tardoibèric es coneix en la seva totalitat. Està estructurat en quatre zones: el sistema defensiu i d’accés al recinte, l’àrea oberta central, les set cases adossades a la part de dins de la muralla nord i les petites estances de la banda sud.

Està previst que aquest nou espai cultural sigui visitable a partir de Setmana Santa.

Fotos: Ajuntament de Lloret de Mar