Sant Dalmai disposarà d’aigua de qualitat gràcies a una nova infraestructura d’abastament

Sant Dalmai / Ajuntament de Vilobí d'Onyar

Sant Dalmai / Ajuntament de Vilobí d’Onyar

L’Ajuntament de Vilobí d’Onyar ha aconseguit una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la seva construcció. Alhora, s’ha iniciat el projecte per a la creació d’una via verda, que seguirà el mateix traçat.

L’agricultura intensiva i l’augment del consum de l’aigua són els responsables de què, des de fa uns 15 anys, els nivells de nitrats a l’aigua de boca del poble de Sant Dalmai estiguin per sobre del que seria normal.

Periòdicament s’han anat realitzant controls de qualitat de l’aigua, i darrerament s’ha superat el llindar màxim normatiu de 50 mg/l, fet que va obligar el consistori a emetre un BAN el passat 6 d’octubre. Tot i que des de l’equip de govern asseguren que els nivells ja tornen a estar normalitzats, el regidor de Medi Ambient, Quim Vivas, indica que «sempre ens movem en la franja alta de nitrats i per aquest motiu mantenim la vigència del BAN». Al mateix temps, Vivas remarca que «a més, aquest darrer estiu hem tingut durant 6 setmanes el dipòsit al 50% de capacitat i no remuntava, així que tenim també un problema de quantitat».

Coneixedors d’aquest problema, l’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Cristina Mundet, explica que «ens vam posar a treballar en la solució des del primer dia de legislatura i així hem aconseguit ara una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la realització de la inversió per a l’abastament d’aigua en alta des de Salitja, gràcies a la feina ben feta».

Inversió de 196.000 euros

La inversió prevista de 196.000 euros serà sufragada per l’ACA en un 88% i està previst que s’executi durant el 2017. «Ja fa setmanes que per telèfon ens ho van confirmar i ja hi havíem posat fil a l’agulla, però no ha estat fins el passat dia 3 de novembre que vam rebre la confirmació per escrit», comenta l’alcaldessa.

Afegeix que «aquest projecte és molt necessari i ens fa molta il·lusió». Tot i que els terminis són justos, des del govern s’agilitzaran els tràmits i projectes necessaris per intentar que aquesta infraestructura sigui una realitat abans de l’estiu. «Aquest darrer estiu hem patit molt, no només per la qualitat sinó també per la quantitat» afirma el regidor de Medi Ambient.

Carril de senderisme

Alhora, l’equip de govern vol aprofitar el pas d’aquesta infraestructura per tal de realitzar a sobre de la mateixa una via verda, un carril de senderisme/bicicleta, que uneixi els nuclis de Salitja i Sant Dalmai, una reivindicació històrica dels veïns.

«Tot i que ja s’està treballant en les solucions de traçat, havíem d’esperar la confirmació per escrit de l’ACA per a encarregar el projecte, per no posar el carro davant dels bous» explica Quim Vivas. El projecte de la via verda serà sufragat en un 100% pel municipi, i el cost previst serà d’uns 75.000 euros, però encara s’ha de redactar el projecte.
Amb l’objectiu de poder gaudir d’aquesta infraestructura, sobretot de la canonada d’aigua, abans no arribi l’estiu 2017, el 26 d’octubre ja es va convocar als possibles veïns afectats pel traçat en una reunió participativa. Aquesta trobada va ser molt positiva, ja que en va sortir un traçat alternatiu al que presentat per l’Ajuntament i en el qual s’hi començarà a treballar en breu. “Quan tinguem l’avantprojecte de traçat detallat, convocarem de nou els veïns per tal que formin part del procés de redacció del projecte i estiguin al cas en tot moment”, assegura Vivas.