L’Ajuntament de Tossa detecta que no cobrava la majoria de guals des de 2008

L’equip de govern de Tossa, format per Tossa Unida (TU) i PSC, continua amb la tasca de posar ordre a la gestió municipal i, per això, està reorganitzant el funcionament de treball de l’equip que s’encarrega de la tresoreria i la intervenció municipal. Un dels problemes detectats en aquestes àrees des de fa anys és que hi havia veïns que, aprofitant la “inactivitat” de l’ajuntament, no pagaven alguns impostos o taxes. Ara, amb l’entrada del nou govern, s’ha decidit actuar per tal que tothom pagui i, així, evitar situacions injustes i de falta d’equitat tributària.

L’alcaldessa Gisela Saladich afirma rotundament que “és de justícia que els veïns que paguen els seus impostos no hagin de patir l’incompliment d’altres veïns que estan utilitzant els mateixos serveis municipals o realitzen els mateixos aprofitaments sense pagar”.

Un d’aquests aprofitaments que molts veïns no paguen és el gual, l’hagin demanat o no. En aquest sentit, des del consistori es recorda que el que es cobra és una taxa per les entrades de vehicles a aparcaments a través de les voreres i les reserves de via pública. Es tracta de l’Ordenança Fiscal núm.19,  on l’article 2n estableix que “(…) Constitueix el fet imposable de la taxa l’aprofitament especial que té lloc per l’entrada de vehicles a través de les voreres i la reserva de via pública per a aparcaments exclusius, càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol mena, (…)”.

Per tant, es considera que els veïns que no han demanat gual, però que, per accedir al seu garatge o habitatge passen per la vorera, acaben passant per un espai públic, i la taxa el que regula és el cobrament d’aquest “dret d’ús d’espai comú”. És a dir, es paga per passar per un espai públic, no per tenir la placa.

XALOC, responsable de la gestió, liquidació i recaptació dels tributs municipal, ja ha iniciat els tràmits de cobrament de les “discrepàncies” detectades al padró de guals municipal. Concretament, entre els anys 2008 i 2011. En aquest sentit, enguany, XALOC ha posat al dia l’any 2008. Durant l’any 2012 es giraran els rebuts corresponents als anys 2009, 2010 i 2011, tal com assenyala la legislació vigent. En total, s’ha detectat que només pagaven 600 dels 1600 guals de Tossa. A 70 euros per gual, l’Ajuntament calcula que, cada any, ha deixat d’ingressar 70.000 euros en només aquesta taxa.

L’alcaldessa Gisela Saladich vol deixar clar que “serem especialment sensibles amb aquells veïns més colpejats per la crisi, però una societat en la qual hi ha persones que no paguen els seus impostos no és una societat sana. Podem discutir si els impostos municipals són molts o pocs; si la pressió fiscal és la correcta pels serveis que es presten, etc… però hi ha una qüestió de principi irrenunciable: tothom ha de pagar els impostos”.