La caldera de biomassa de Tossa ja està en funcionament

Servirà per escalfar l’aigua tant a la piscina coberta com al pavelló poliesportiu

biomasa_tossa

Ajuntament de Tossa de Mar

Des de fa uns quants dies està en funcionament la caldera de biomassa de Tossa, que escalfarà a partir d’ara la piscina coberta municipal i l’aigua del pavelló poliesportiu. La instal·lació consta d’una sitja i de dues calderes, de 250 kw de potència cadascuna, situades a la planta baixa de la piscina, que proporcionen aigua calenta sanitària a les piscines i al pavelló, i la climatització de les piscines.

Cal recordar que la biomassa és aquell conjunt de residus que prové dels treballs de manteniment i millora de les masses forestals. Així, el procés s’inicia amb la recollida dels residus forestals i el transport fins a la piscina. Dins de les dues calderes es crema l’estella i s’aconsegueix energia calorífica que es distribueix a les instal·lacions per canonades d’aïllament tèrmic.

La biomassa és una font d’energia renovable de gran importància. Les possibilitats d’aprofitar-la com a energia són molt diverses, amb els grans avantatges, entre d’altres, que el seu ús no contribueix a incrementar l’efecte hivernacle i que permet estalvi de diners i energia.

La instal·lació de la caldera de biomassa és fruit del conveni que va signar l’Ajuntament de Tossa amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya amb l’objectiu d’estalviar energia dins del pla de foment de la biomassa forestal per a ús tèrmic a Catalunya, liderat per la Generalitat i la Diputació de Girona.

Per tal de desenvolupar la fase pilot del pla de foment de la biomassa forestal, es va obrir una convocatòria d’ajuts adreçada als ajuntaments per instal·lar, en equipaments de titularitat municipal, calderes de biomassa llenyosa forestal amb l’objectiu de dinamitzar l’ús sostenible dels boscos a Catalunya. Tossa es va acollir a la convocatòria i va encarregar al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya la compra i instal·lació de l’equipament.

El projecte, que va destinat a l’estalvi d’energia i de diners, ha tingut un cost de 270.616,48 euros, part dels quals –52.000 euros- es pagaran mitjançant ajuts atorgats per la Generalitat -10.400 euros- i per la Diputació de Girona -41.600 euros-. Cal assenyalar que l’estalvi econòmic que suposarà l’ús de la biomassa per escalfar les instal·lacions serà del 50-60% respecte el cost actual, que és d’uns 100.000 euros l’any.

Amb la de Tossa es completa la tercera de les quatre instal·lacions previstes en el Pla de Foment de la biomassa per a ús tèrmic a Catalunya a les comarques gironines.