Més de 3.000 persones visiten la Brunyola la Fira de l’Avellana de la Selva

Foto: Consell Comarcal de la Selva

Més de 3.000 persones han visitat aquest cap de setmana la Fira de l’Avellana de la Selva, que s’ha celebrat a la població de Brunyola. Enguany, la Fira arribava a la seva 17a edició totalment consolidada i amb una programació que incorporava algunes novetats, com el pregó d’obertura, que va anar a càrrec d’un grup de gent gran del poble que va recordar la vida a pagès a Brunyola seixanta anys enrere.

En representació d’aquest col•lectiu van oferir aquest parlament Esteve Roca, Josep Muntada i Joan Mascort, que van rememorar aspectes de la seva infància sobre quin era el procés de recollida de l’avellana seixanta anys enrere.

El pregó es va fer el dissabte a dos quarts de vuit del vespre amb l’acte d’inauguració oficial de la fira. Tot seguit, als assistents se’ls va oferir una degustació de la coca de Brunyola feta amb avellana de la Selva per la pastisseria Noguera, del foie gras d’avellana del Mas Parés i dels plats cuinats amb avellana presentats pels restaurants del municipi: Can Gavatxó, Can Segarra, Can Valls, El Castell i Mas Horta.

En aquesta ocasió, l’acte d’inauguració va comptar amb el delegat dels serveis territorials d’agricultura a Girona, Jordi Aurich; el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy; l’alcaldessa de Brunyola, Anna Maria Mascort, i el conseller del Departament de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Garriga. Al concert de l’Avellana Jove, que celebra la seva cinquena edició, hi van assistir joves vinguts d’arreu de la comarca que no es van voler perdre aquesta actuació, que any rere any gaudeix d’una molt bona participació. Aquest concert es va fer a plaça de Brunyola, i va comptar amb l’actuació de Acció Festiva, Buhos, Goatep, Revivals i Redllight Dj. Les actuacions, que van començar a les onze del vespre, es van allargar fins a la matinada del diumenge.

El conseller del Departament de Cultura, Joan Garriga, ha valorat molt positivament aquesta nova edició de la Fira ja que «la majoria de visitants es van emportar una bossa d’avellanes». En aquest sentit, Garriga ha assenyalat que «l’edició d’enguany ha tingut una major afluència de visitants i això ha repercutit favorablement també en el nombre de vendes de les parades que hi han participat». Els concursos són els que congreguen més afluència de públic en el segon dia de Fira.

Concurs de sacs a l’esquena

De fet, el diumenge a la tarda després de l’audició de sardanes a la plaça del castell a càrrec de la cobla Las Principal de l’Escala, es va iniciar l’XI edició del concurs internacional d’esclovellar avellanes, que any rere any congrega molts participants i una gran expectació entre el públic. Enguany, el guanyador va ser Josep Valls qui va endur-se el títol del concurs d’esclovellar avellanes.

Després va ser el torn del concurs de sac a l’esquena, que arribava a la seva IV edició. El guanyador en la categoria júnior (sacs de 20 quilos) va ser en Pol Valentí; i en la categoria sènior (35 quilos d’avellanes) va ser l’Albert de Caldes. El punt i final a l’edició d’enguany de la Fira de l’Avellana el va posar la tradicional cantada d’havaneres i de cançons de taverna amb el grup Els Pescadors de l’Escala. Tots els assistents van poder degustar rom cremat a la mitja part.