Brunyola acull aquest cap de setmana la 17a Fira de l’Avellana de la Selva

Brunyola / Foto: Blanesaldia.com

La població de Brunyola acollirà aquest cap de setmana la XVII edició de la Fira de l’Avellana de la Selva. Enguany, la Fira arriba a la 17a edició totalment consolidada i amb una programació que incorpora algunes novetats com el pregó d’obertura, a càrrec d’un grup de gent gran del poble que recordarà la vida a pagès a Brunyola seixanta anys enrere. El tret de sortida es farà el dissabte a dos quarts de vuit del vespre amb l’acte d’inauguració oficial de la fira amb l’assistència de les autoritats i el pregó d’obertura.

Tot seguit, als assistents se’ls oferirà una degustació de la coca de Brunyola feta amb avellana de la Selva per la pastisseria Noguera, del foie gras d’avellana del Mas Parés i dels plats cuinats amb avellana presentats pels restaurants del municipi: Can Gabatxó, Can Segarra, Can Valls, El Castell i Mas Horta.

En aquesta ocasió, l’acte d’inauguració comptarà amb la presència del delegat dels Serveis Territorials d’Agricultura a Girona, Jordi Aurich; el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy; l’alcaldessa de Brunyola, Anna Maria Mascort; el conseller del Departament de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Garriga, i el director de l’oficina 20 de la Caixa de Santa Coloma de Farners, Gil Garriga.

El darrer acte del primer dia de Fira arribarà amb l’inici del concert de l’Avellana Jove, que celebra la seva cinquena edició. Aquest concert, que es farà a la plaça de Brunyola a partir de les onze del vespre, comptarà amb l’actuació d’Acció Festiva, Buhos, Goatep, Revivals i Redlight Dj.

Concurs internacional d’esclovellar avellanes i concurs de sac a l’esquena

La fira d’artesania pels voltants de la plaça s’iniciarà a primera hora del matí de diumenge i s’allargarà fins al vespre. Amb tot, la caminada popular per la ruta dels avellaners de Brunyola, guiada per Ricard Teixidor, serà l’activitat més matinera del segon dia de Fira.  Al migdia, a l’església parroquial es farà l’ofici solemne amb l’acompanyament de la coral GEiEG. Un cop hagi finalitzat la cerimònia religiosa, es farà un recital a càrrec de la mateixa coral.

Tot seguit, hi haurà la inauguració de la nova sala de l’Ajuntament de Brunyola i de l’exposició de pintura de l’artista Miquel Solís: “ El carrer i la seva gent”.

Els actes es reiniciaran a la tarda amb una audició de sardanes a la plaça del Castell amb una audició de sardanes a càrrec de la cobla La Principal de l’Escala. Un cop finalitzi l’audició de sardanes s’iniciarà l’onzena edició del concurs internacional d’esclovellar avellanes, que any rere any congrega molts participants i una gran expectació entre el públic. Després d’aquest concurs internacional d’esclovellar avellanes, serà el torn de la quarta edició del concurs de sac a l’esquena. Es tracta d’una cursa de velocitat carregant un sac d’avellanes; hi ha dues categories, la sènior (35 quilos d’avellanes) i la júnior/femenina (20 quilos d’avellanes).

El punt final a l’edició d’enguany el posarà la tradicional cantada d’havaneres i de cançons de taverna amb el grup Els Pescadors de l’Escala. A la mitja part, se servirà rom cremat per a tothom.

Durant els dos dies de Fira es podran visitar diferents exposicions, entre les quals hi ha l’exposició “Els castells de la Selva”, l’exposició “Artesania de fibres vegetals”, de Jaume Vilà, i els cartells de les disset edicions de la Fira de l’Avellana de la Selva. A la fira també hi haurà espais per a venda de productes artesanals i naturals, una exposició de maquinària agrícola relacionada amb el cultiu i la recollida de l’avellana i, també, venda d’avellanes de la Selva.