Les puntaires de Lloret comencen les exhibicions d’estiu

Vendran els treballs que facin i destinaran els diners a la restauració de l’orgue de la parròquia

Ajuntament de Lloret

Ajuntament de Lloret

Aquest dissabte 4 de juliol comencen les exhibicions d’estiu de les puntaires de Lloret. Els dies 4, 11 i 18 de juliol i l’1, 8, 22 i 29 d’agost se les podrà veure treballar amb els boixets de 17 a 20:30 hores al pati de l’Erol, situat al costat de l’església de Sant Romà.

Les trobades de puntaires a l’estiu les va iniciar fa més de dotze anys la Dolors Clupés. Posteriorment la va seguir l’actual presidenta de les Puntaires de Lloret, Rosa Clota, i des de llavors, es troben els dissabtes d’estiu al pati de l’Erol i mostren a tot el públic la seva activitat i els seus treballs. Rosa Clota explica que van decidir fer aquestes trobades per donar a conèixer la seva activitat i mostrar una part de la cultura lloretenca a tots aquells curiosos que s’hi vulguin acostar.

La novetat d’enguany és que posaran a la venda tots els treballs que realitzin amb puntes de coixí i destinaran els diners que recullin a la restauració de l’orgue de la parròquia de Lloret. L’orgue lloretenc és un dels pocs que es va salvar durant la Guerra Civil. Construït l’any 1930, amb l’esclat de la Guerra Civil va estar a punt de ser destruït durant l’incendi i el saqueig de l’església parroquial, però gràcies a la intervenció d’alguns lloretencs es va salvar. El van desmuntar i, l’any 1940, el mateix orguener que el va construir, el va tornar a muntar.

L’orgue de la parròquia és d’estil post-romàntic i de sonoritat simfònica. Consta de més de 1.400 tubs repartits dins el moble de dos cossos corresponent a cadascun dels tres teclats, dos de mans i un de peus. Al llarg de la seva història no ha patit cap transformació que alterés les seves característiques originals. És un dels dos únics orgues de Silvio Puggina que s’han conservat en estat original i dels pocs orgues completament pneumàtics que han subsistit a Catalunya. Tota la nomenclatura dels registres i diferents accessoris està impresa en català, fet poc habitual en l’època de la seva construcció.

Amb el pas del temps l’orgue s’ha deteriorat tant que el seu funcionament no és viable sense una restauració a fons. Cal fer-hi una intervenció acurada per recuperar-lo perquè té una maquinària altament complexa. L’Associació Amics de la Música de Lloret està fent activitats per recollir diners per finançar la restauració que té un cost proper als 200.000 euros. Aquest estiu les Puntaires de Lloret se sumen a la recollida de diners amb aquesta finalitat.