L’Aeroport de Girona-Costa Brava realitza un simulacre general d’emergència

Foto: Aena

Aena

L’Aeroport de Girona-Costa Brava, seguint la normativa de l’Organització d’Aviació Civil Internacional (OACI), ha realitzat avui un simulacre general d’accident d’aeronau a l’interior del recinte aeroportuari sota el nom d’Operació Pit Roig.

Aquest exercici té l’objectiu d’avaluar els procediments d’actuació previstos en el Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport (homologat recentment per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya) i analitzar el grau de coordinació de tots els col·lectius implicats en l’atenció d’una emergència aeronàutica, així com el temps de resposta.

En aquesta ocasió, l’exercici s’ha centrat especialment en els mecanismes d’activació i atenció a les víctimes de l’accident, així com dels familiars.

El simulacre ha comptat amb la col·laboració de la Subdelegació del Govern a Girona, realitzat conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, que ha activat el Pla Especial d’Emergències Aeronàutiques a Catalunya, AEROCAT. Aquest és el pla que s’activa en aquests casos per part de Protecció Civil de la Generalitat per dur a terme la direcció de l’emergència pel que fa a tots els operatius i actuacions de la Generalitat i coordinar la resta d’operatius.

Procediment d’actuació

L’Operació Pit Roig ha simulat l’accident entre un bimotor procedent de Knock (Irlanda) que acabava d’aterrar a l’aeroport i un autobús jardinera que traslladava a la terminal el passatge d’un vol procedent de Liverpool (Regne Unit) de la companyia Ficticia Air. En l’exercici, el conductor de l’autobús, amb 50 passatgers a bord, s’esvaeix perdent el control de l’automòbil que impacta amb el bimotor ocupat per sis persones.

Aena

Aena

El senyaler que guia l’aeronau, visualitza l’accident i dóna la veu d’alarma al Centre de Coordinació Operativa Aeroportuari (CECOA) que activa al Servei d’Extinció d’Incendis (SEI) de l’aeroport. El SEI comunica al CECOA la situació i activa el Pla d’Autoprotecció de l’Aeroport, alertant al 112 i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat.
Inicialment es constitueix el Lloc de Comandament Avançat (LCA) format per Mitjans Operatius d’Aena, Guàrdia Civil i Cos Nacional de Policia i empreses basades en l’aeroport. Amb l’arribada dels mitjans externs, el LCA s’ha incorporat al Centre de Comandament Avançat (CCA).

El Lloc de Comandament Principal es constitueix a la Sala de Crisi de l’Aeroport en el qual s’incorporen els responsables de totes les organitzacions implicades: Direcció de l’Aeroport de Girona-Costa Brava, Subdelegació del Govern a Girona, Delegació de la Generalitat a Girona, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Cos Nacional de Policia. Des d’aquest lloc s’activen els mecanismes per a l’atenció dels passatgers il·lesos, lleus, així com dels familiars presents a l’aeroport.

El desenvolupament del simulacre no ha afectat en cap moment a l’operativa de l’Aeroport de Girona-Costa Brava.

Col·lectius participants

Mitjans de l’Aeroport i empreses basades:
Servei de Salvament i Extinció d’Incendis (SSEI)
Centre de Coordinació Operativa Aeroportuari (CECOA)
Direcció de l’Aeroport
Torre de Control
Vigilants Municipals de Vilobí d’Onyar
Concessionaris
Companyies aèries
Companyies de Handling

Mitjans externs a l’Aeroport:
Subdelegació del Govern a Girona
Guàrdia Civil – Grups Especials
Cos de Policia Nacional
Protecció Civil del Govern
Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya
Bombers de la Generalitat de Catalunya
Mossos d’Esquadra
Sistema d’Emergències Mèdiques, SEM
Creu Roja
Institut Medicina Legal de Catalunya (IMLC)
Ajuntament de Vilobí d’Onyar
Ajuntament de Riudellots
Ajuntament d’Aiguaviva
Jutges de Santa Coloma de Farners i Girona

Consolat Britànic
Figurants:
Estudiants de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Girona