Durant l’any 2013 el Consell Comarcal va recollir 630 gossos i en va donar 373 per a adopció

A Lloret de Mar es van recollir 104 i a Blanes 89

Eduard Adrobau, Salvador Balliu i Gisela Saladich, durant la presentació de la memoria

Eduard Adrobau, Salvador Balliu i Gisela Saladich, durant la presentació de la memoria

Un 31% dels amos de gossos de la comarca de la Selva van recuperar la seva mascota durant l’any 2013, gràcies a la feina realitzada pels treballadors del Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS), ubicat a Tossa de Mar. Aquesta és una de les dades significatives que el Consell Comarcal de la Selva va donar a conèixer el passat dimarts, en el transcurs de la presentació de la memòria 2013.

El conseller comarcal de Territori i Sostenibilitat, Eduard Adrobau, va explicar que durant el 2013 el Consell va recollir 630 gossos, 196 dels quals van ser retornats –l’esmentat 31%–, i en va donar 373 per a l’adopció. En el transcurs del seu parlament, Eduard Adrobauva fer una anàlisi detallada dels números comarcals del 2013 en la protecció dels gossos.

Es va fer esment dels 630 gossos recollits, i el responsable polític del CAAS va reconèixer que en urbanitzacions com ara Can Fornaca (Riudarenes), Maçanet Residencial (Maçanet de la Selva) i Aiguaviva Park (Vidreres) són punts on augmenten els abandonaments en períodes de vacances. De Can Fornaca, va destacar que hi ha una problemàtica que s’ha anat repetint any rere any.

La instal·lació està saturada

La instal·lació està saturada

En xifres d’animals recollits, Lloret de Mar (104), Blanes (89) i Maçanet de la Selva (66) ocupen les tres primeres posicions, però destaquen els 14,55 gossos recollits per 1.000 habitants a Riells i Viabrea, 14,13 de Riudarenes i els 9,40 de Maçanet. En aquest sentit, Eduard Adrobau va reconèixer que la instal·lació del CAAS està «saturada». Tal com va confirmar, aquestes instal·lacions tenen una cabuda de 120 animals i actualment n’hi ha 174.

D’altra banda, el conseller també va posar èmfasi en la reducció del nombre de baixes durant l’any passat, un fet degut a la notòria millora de l’estat sanitari dels animals. «Els canvis produïts en l’organització dels serveis veterinaris han fet que el control sanitari hagi estat molt més eficient», va destacar. En aquest sentit, els 33 gossos que van morir durant el 2013 representen una reducció del 43% respecte l’any anterior.

Futura ampliació de les instal·lacions

Adrobau també va fer referència a la futura ampliació de les instal•lacions del CAAS, i va afirmar que aquest projecte no es troba «en punt mort. Ens havíem acollit en el Pla d’Obres i Serveis de la Generalitat per tal d’intentar millorar aquestes instal•lacions, que ja comencen a ser velles. Tenim un projecte de rehabilitació i ampliació però la situació econòmica és la que és. El volem executar de forma ràpida, però el procés es pot demorar una mica més».

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, va valorar la disminució de gossos recollits –dels 996 del 2006 als 630 del 2013. En aquest sentit, el president de l’ens selvatà va avaluar els resultats de la memòria amb un optimisme moderat: «Sense tirar coets, els resultats són bons perquè constaten una disminució de la recollida d’animals i dels abandonaments».

Finalment, l’alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, va lloar la feina del personal del CAAS, que posa remei a “situacions de crueltat”. A l’acte de presentació de la memòria del CAAS 2013 hi va ser present també el cap del Departament d’Organització de l’Entorn i el Territori, Felip Toledo; el coordinador del centre, Miguel Garcia, i també els regidors de l’Ajuntament de Tossa Ramon Serra, Francesc Nadal i Maria Àngels Pujals.