La Diputació de Girona inverteix prop de 750.000 € a millorar l’eficiència energètica a 78 ajuntaments gironins

fanal-caldes

Fanal de Caldes de Malavella

La Diputació de Girona ha aprovat destinar 750.000 € a subvencionar projectes municipals que tinguin com a objectiu millorar l’eficiència energètica. Es tracta principalment d’actuacions a 78 municipis gironins per a la millora de l’enllumenat públic, com ara el canvi de les làmpades de vapor de mercuri (llum blanca) per les sodi (llum groga) o LED.

També s’instal·laran reguladors de flux, que permeten abaixar el nivell d’il·luminació a altes hores de la nit, i rellotges astronòmics, que faciliten les enceses i apagades a les hores de llum solar.

Segons ha assenyalat Miquel Calm, vicepresident de la Diputació de Girona i responsable de l’Àrea de Medi Ambient, «aquesta inversió tindrà un retorn econòmic directe i immediat, ja que l’execució d’aquests projectes, suposaran un estalvi anual per als ajuntaments de 165.241,75 € i 1.652.417,49 KW/h, a més d’una reducció d’emissions de 782 tones de CO2». Calm ha destacat també que «el gran estalvi que suposen aquestes projectes impliquen que la inversió econòmica inicial es recuperi en només 4 anys”.

La Diputació manté encara oberta aquesta línia de subvencions, ja que preveu poder destinar encara més recursos a aquests projectes. D’altra banda, l’ens supramunicipal també subvenciona un sistema de comptabilitat energètica que afavorirà l’estalvi energètic dels ajuntaments mitjançant l’optimització dels mitjans i que servirà per fer una compra conjunta de llicències de programes de comptabilitat.

Els ajuntaments beneficiats per aquestes mesures seran els que posen en marxa accions previstes en el seu Pla d’Acció per a les Energies Sostenibles (PAES), en el marc del Pacte d’Alcaldes, el programa europeu que impulsa la Diputació de Girona per a l’estalvi d’energia, la millora de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.

 

800.000 € per a la instal·lació de calderes de biomassa

La Diputació de Girona té també oberta una convocatòria als ajuntaments per construir calderes i xarxes de calor amb biomassa, per un import de 800.000 €, amb la qual es vol incrementar aquest estalvi i la reducció d’emissions contaminants.