Fira Festa de la Botifarra Dolça a Salitja

Salitja acollirà demà diumenge 27 de febrer la XIV Fira Festa de la Botifarra Dolça, un esdeveniment que gira al voltant d’aquest producte i dels valors que se li associen: tradició, cultura, bona cuina i catalanitat. Per acompanyar la Fira, s’han programat diferents iniciatives com ara les Jornades Gastronòmiques de la cuina de la botifarra dolça i la II Nit gastronòmica de la botifarra dolça. Les Jornades Gastronòmiques de la cuina de la botifarra dolça permet degustar diferents plats elaborats amb botifarra dolça als restaurants que hi col·laboren durant la setmana anterior a la Fira (del 21 al 26 de febrer).

La II Nit Gastronòmica de la Botifarra Bolça tindrà lloc aquesta nit al pavelló de Sant Dalmai i en ell s’hi presentaran, entre altres, quatre nous plats fets amb botifarra dolça i que ha preparat l’escriptor gastronòmic Germà Coenders. En el marc de la II Nit gastronòmica també es lliurarà el premi Botifarra Dolça 2011.

La botifarra dolça té un origen incert. Alguns diuen que prové de l’Empordà, altres que de la ciutat de Girona, però a Salitja estem convençut que on tenim més estima per aquest producte tan especial és a la nostra població. Per això, un any més organitzem la Fira Festa de la botifarra dolça conjuntament amb la Nit gastronòmica de la botifarra dolça i el cava.

 

Nit del dissabte dia 26 de febrer – Nit Gastronòmica de la botifarra dolça i el cava

Programa d’actes:

20.030h – Presentació per part dels concursants dels plats que participen a l’XI Concurs de cuina.

21.00h – Inici de la Nit Gastronòmica

Durant el ressopó – Homenatge a tots els carnissers que elaboren botifarra dolça

I a continuació – Lliurament del premi ‘Botifarra dolça 2011’.

En anteriors edicions han obtingut aquest guardó l’autor Lluís Ball-llosera (2010), el periodista Lluís Simón (2009) o l’artista Lluís Hereu (2008). El premi es dóna des de la primera edició de la Fira i premia la gent que treballa pel poble i el municipi.

I per acabar – Ball amb ‘Bescanó balla’ (Country line dancing) i un grup de rock local.

 

Plats que es presenten:

Enguany la Nit Gastronòmica i la Fira Festa compten com a convidat especial l’escriptor gastronòmic Germà Coenders (autor del llibre ‘202 receptes històriques i tradicionals sense carn ni Peix o com ser vegetarià i no deixar de ser català en l’intent’. En Germà ha preparat els quatre plats elaborats amb botifarra dolça que es presenten en aquesta edició:

Montadito de botifarra dolça a la cervesa Moritz Epidor

Bacallà amb botifarra dolça esparracada

Empanada de botifarra dolça amb ous, pinyons i espinacs

Calçots escabetxats amb botifarra dolça

 

A petició popular, es tornarà a elaborar un dels plats de l’any passat: Botifarra dolça amb olives negres i ceba confitada.

 

Completen el menú dos plats sense botifarra dolça: arròs amb escamarlans i botifarra picant al forn.

 

Les postres consistiran en poma escapçada de Salitja i rajol de Salitja