Sant Hilari Sacalm destinarà enguany 337.300 euros a inversions

Sant Hilari Sacalm

Sant Hilari Sacalm

El ple de l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm va aprovar la passada setmana el pressupost per a aquest any, que és un 6% superior al del 2013, situant-se en 6.114.000 euros, gràcies a l’increment dels ingressos provocat pels ajuts previstos en el PUOSC. No obstant això, el pressupost ordinari –el que no té en compte les inversions– queda pràcticament igual que el de l’any anterior. Per tant, és un pressupost de contenció de la despesa.

Les inversions més destacades són: 1.- El carril bici que creuarà tot el poble, de nord a sud; 2.- El nou passeig de Villaret, que voreja el poble; 3.- Renovació de la xarxa de clavegueram; 4.- Reasfaltatge del Passeig de la Font del Ferro; 5.- Acondicionament del col·legi Guilleries, que enguany celebra el 75è aniversari; 6.- Instal·lació de llums tipus LED a la carretera d’Arbúcies, el principal vial d’accés al municipi. El total d’aquestes inversions és de 337.300 euros. L’Ajuntament finançarà les obres a partir d’ajuts previstos en el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), un del mandat passat i un altre que correspon a l’actual.

Joan Garriga, regidor d'Hisenda

Joan Garriga, tinent d’alcalde d’Hisenda

El primer tinent d’alcalde d’Hisenda, Joan Garriga, explica que es tracta d’uns comptes que «segueixen una línia continuïsta respecte del 2013, ja que, tret de les inversions, no hi ha variacions en els capítols d’ingressos i despeses». Garriga defensa que l’estratègia encetada l’any passat, amb la contenció de la despesa perquè «ens ha donat bons resultats ja que, a banda de poder garantir el bon funcionament del dia a dia, tenim capacitat per fer front a les amortitzacions dels préstecs, alhora que complim amb l’estabilitat pressupostària i amb tots els preceptes que mana la legislació estatal».

Prioritat social

En aquest context, Joan Garriga assenyala el pressupost «és marcadament social», doncs destina l’11% dels recursos a serveis socials (636.000 euros), mentre que les partides que es dediquen a medi ambient, educació, promoció econòmica, esports i cultura representen més del 15% del total (917.000 euros).

Una altra partida significativa permet garantir «el bon funcionament del dia a dia del poble», destaca el primer tinent d’alcalde. D’aquesta manera, el nou pressupost destina 1.970.000 eiuros a tasques de manteniment d’espais i equipaments públics, de jardineria, a la seguretat, a la sanitat i al funcionament del mateix Ajuntament, amb l’objectiu de «seguir atenent els vilatans com es mereixen».

Transparència i participació

Joan Garriga ha subratllat «el compromís» de l’equip de govern, i de la regidoria d’Hisenda en particular, que «els pressupostos siguin cada vegada més participatius i més transparents, tal com passa amb la resta de decisions i actuacions del Consistori».

En aquesta línia ha recordat que el novembre de 2013 va tenir lloc una sessió informativa pública per explicar els comptes als vilatans i que, prèviament a la confecció del pressupost d’enguany, es va obrir un procés participatiu perquè «tothom pugués dir-hi la seva» i, «tot i que no hem assolit els nivells de participació que desitjàvem, seguirem treballant en aquesta línia, fent pedagogia fins a aconseguir que la participació esdevingui un fet natural i normalitzat».