Els fills de Joan Vinyoli cedeixen el llegat del poeta a l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners

Els hereus del poeta Joan Vinyoli (1914-1984) i l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, han signat els documents definitius de  cessió  del llegat de l’escriptor a l’Ajuntament d’aquesta població. La voluntat dels tres fills, Joan, Albert i Raimon Vinyoli Sastre,  i del consistori és la construcció d’un Espai Vinyoli, dins el marc del projecte de la Casa de la Paraula, que mantingui la unitat del llegat, que sigui un centre de documentació del poeta i també un centre interpretatiu de la seva obra. 

El llegat consta de tres parts: el fons documental (uns 5000 documents), la biblioteca (més de 2000 llibres) i una part del mobiliari i objectes personals.

 

El poeta Joan Vinyoli va estiuejar a la capital selvatana des de l’any 1922 fins a l’esclat de la guerra civil, i posteriorment  hi va fer  visites ocasionals. Durant aquests estius de la seva joventut hi va descobrir el que “era el món i els seus matisos” paraules amb les quals es referia a la descoberta de la connexió amb la natura, de  l’amor i de la poesia. I l’empremta d’aquestes vivències es pot resseguir al llarg de tota la seva obra.

 

Per circumstàncies diverses  el retrobament de la població amb Joan Vinyoli ha estat tardà. Des de l’any  2002 la biblioteca municipal de Santa Coloma de Farners porta el seu nom i el 2004 s’hi celebrà un simposi internacional que significà el reconeixement definitiu. Segons la regidora de cultura, Dolça Iglesias “SantaColoma de Farners és ben conscient ara del valor patrimonial que representa tenir un fill predilecte con Salvador Espriu, i un altre d’adoptiu con Joan Vinyoli, poetes que ocupen un loc al primer rengle de la poesia catalana del segle XX. La població també compta amb un itinerari poètic dedicat a cadasdcun d’aquests poetes”. 

 

Amb el pas dels anys d’interès per l’obra del poeta no ha parat de créixer. Els lectors hi troben una de les veus més potents i autèntiques  de la nostra poesia, i una aventura lírica d’una rara bellesa i profunditat, plenament compromesa amb l’existència humana.  Algunes mostres d’aquest interès són la recent reedició de l’obra completa (Edicions 62), la publicació de la primera biografia (“La bastida dels somnis. Vida i obra de Joan Vinyoli”, CCG Edicions) i la publicació d’una traducció al castellà d’una extensa antologia de poemes (“Y que el silencio queme por los muertos”, Editorial Pre-textos).