Vidreres va recordar ahir la seva relació amb l’aviació republicana i els bombardejos que va sofrir el seu camp d’aviació

vidreres_patrimoni

Ahir diumenge pel matí, un grup d’unes 70 persones es trobaren al pàrking del Pavellò d’Esports de Vidreres per iniciar un ruta guiada organitzada pel Grup Vitraris, d’aproximadament quatre Km pels terrenys on va existir un camp d’aviació militar a l’epoca de la guerra civil 1936-39. L’acte es va enmarcar en la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya.

El primer lloc amb restes visitables, és el Bosc d’en Puig, on al terra hi ha tota una sèrie de rases de forma més o menys quadrangular amb els vèrtexs arrodonits. En la superfície central s’emmagatzemaven, com si fossin piles de llenya en forma de carbonera, les bombes i bidons de benzina del camp d’aviació republicà.

La proximitat d’una zona boscosa a les pistes dels aeròdroms militars també era utilitzada normalment per amagar els automòbils i camions de transport o de posta en marxa dels avions. I en algunes ocasions els mateixos avions.

Des de Can Xiberta es va veure el pla de Vidreres

Des de Can Xiberta els assistents van veure el Pla de Vidreres

Desprès es segueix fins davant de la masia de Can Batllosera, on hi ha un gran refugi preparat teòricament per aguantar l’explosió d’una bomba de 250 kg., que fou construït durant l’hivern de l’any 1937 i queda enllestit a la primavera del 1938 al igual que la remodelació de l’interior de la casa per adaptar-la com a quarter de comandament.

És una construcció de formigó armat amb dues entrades, la major part està soterrada i es conserva pràcticament intacte, parcialment inundat, dintre del perímetre tancat de la propietat i visible des de la pista que voreja la finca.

De tornada a la població es va poder visitar Can Xiberta, casa situada al carrer d’Orient, que fou municipalitzada pel Comitè Antifeixista l’any 1936 i adaptada com a residencia dels oficials i sotsoficials d’aviació. Des de la torre superior es va poder disfrutar d’unes magnifiques vistes del Pla de Vidreres en direcció a les antigues pistes del camp.

Aniversari de quatre bombardejos

Aquest any 2013 es commemorà el 75 aniversari dels quatre bombardejos de l’aviació italiana amb base a Mallorca sobre Vidreres i a la biblioteca es projectà el film documental Los novios de la Muerte de l’Istituto Luce i l’Editoriale Aeronautica, dirigida per Romolo Marcellini.

Imatge del tercer bombardeig de Vidreres, presa des d'un avió italià

Imatge del tercer bombardeig de Vidreres, presa des d’un avió italià

En aquest documental definit en els títols de crèdit com “El filme de la Aviación Legionaria en los cielos de España” les accions aèries es relacionen amb la campanya de Terol, però el camp de aviació republicà bombardejat resulta ser el de Vidreres el dia 14 d’abril de 1938.

Com a complement de la caminada de la jornada matinal es va servir un molt benvingut refrigeri amb la presencia d’una nodrida representació de membres de l’Ajuntament de Vidreres, fins i tot comptant amb la presencia de l’alcalde.

Text: Lluís Astier / 4A Press