Agricultura destina quasi un milió d’euros al sector pesquer per a la recollida de deixalles marines

El Departament d’Agricultura destinarà quasi un milió d’euros al sector pesquer per a la recollida de deixalles marines. Amb l’aprovació d’aquests ajuts, cofinançats pel Fons Europeu Marítim de la Pesca (FEMP) i la Generalitat de Catalunya, es vol impulsar l’establiment d’un sistema de recollida dels residus amb la participació del sector pesquer català.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Aquesta iniciativa permetrà enretirar deixalles marines, contribuir a la recuperació del medi marí, compensar el sector pesquer per la dedicació a aquestes iniciatives, avaluar la incidència que té el factor humà sobre la contaminació dels nostres mars, conscienciar els pescadors i la ciutadania de la importància de millorar la gestió dels residus que es generen i augmentar i millorar la imatge dels pescadors davant de la societat en general.

Els ajuts, adreçats a les 4 federacions de Confraries de Pescadors catalanes, permetran consolidar un sistema de recollida de deixalles marines a la totalitat del litoral català que ja es va iniciar l’any 2020 amb la iniciativa Pescaneta.

Beneficiària                                                  Ajut
Federació Nacional Catalana
de Confraries de Pescadors                     163.736 €
Federació Territorial de
Confraries de Pescadors de Girona        254.979 €
Federació Territorial de
Confraries de Pescadors de Tarragona  281.767 €
Federació Territorial de
Confraries de Pescadors de Barcelona   298.833 €
Total                                                             999.316 €

Pescadors en la lluita contra el plàstic al mar

El projecte Pescaneta és una acció col·lectiva mitjançant la qual les confraries de pescadors catalanes, coordinades per les federacions territorials de Confraries de Pescadors i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, han organitzat un sistema de recollida de les deixalles marines que els pescadors es troben en la maniobra de pesca. El projecte incorpora embarcacions de totes les modalitats de pesca i permet fer visible el paper del pescador en la lluita contra el plàstic al mar.

Aquests ajuts, cofinançats en un 75% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), serviran per impulsar actuacions de divulgació i conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer en la neteja dels nostres oceans.

S’ha iniciat una campanya de comunicació mitjançant les xarxes socials (www.facebook.com/pescaneta, pesca_neta en instragram i youtube) i mitjans de comunicació locals (televisió, ràdio, premsa) amb la finalitat de conscienciar la ciutadania davant aquesta problemàtica.

En la primera fase del projecte, Pescaneta 2020, es van adherir 360 embarcacions. Principalment, s’han recollit bosses i ampolles de plàstic i llaunes, i fins i tot han trobat una ampolla de l’any 1992, fet que demostra la resiliència d’aquest material al mar. Destaca també la trobada d’una gran quantitat de residus vegetals que el temporal Glòria va arrossegar a les nostres costes.

La convocatòria d’enguany pretén consolidar la iniciativa de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims sobre el Marine Litter i fer més visible el paper del sector pesquer en la tasca que desenvolupen totes les embarcacions del territori català cada dia en la seva jornada laboral.

Aquesta iniciativa contribueix a la implementació de l’Estratègia marítima de Catalunya 2030 en relació amb reduir l’impacte negatiu de les deixalles marines als ecosistemes i la biodiversitat marina, i la millora del coneixement i la conscienciació sobre aquesta problemàtica per poder actuar sobre l’origen del problema.