Acord per fomentar la formació i contractació de personal en el sector agrari

Generalitat de Catalunya

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i en col·laboració amb la Unió de Pagesos (UP), desenvoluparà al llarg de l’any un programa d’orientació i formació per afavorir la inserció laboral en el sector agrari.

El programa s’adreça a persones que busquen ocupació en aquest àmbit encara que no tinguin formació i l’objectiu és facilitar-los les competències necessàries per dedicar-s’hi. Aquestes qüestions les recull el conveni que aquest matí han presentat el conseller Chakir el Homrani, i el coordinador nacional d’UP, Joan Caball.

El conseller El Homrani ha destacat que aquesta col·laboració amb el sindicat agrari permet “per un banda, donar resposta a les necessitats del sector i, per l’altra, oferir suport i una sortida a persones vulnerables, amb competències professionals per desenvolupar-se en un sector dinàmic com és el camp”. Des del Departament es confia que una part de les persones que s’interessaran provindran d’altres sectors professionals i s’han quedat a l’atur.

Un altre dels col·lectius que es poden sentir atrets és el de persones d’origen estranger amb dificultat d’accés al mercat laboral i que tenen experiència en tasques agrícoles tot i que necessiten formar-se novament per les diferents tècniques de treball que hi ha entre els seus països d’origen i Catalunya. En aquest sentit, el conseller ha aprofitat per tornar  a demanar que “es flexibilitzi la normativa per aconseguir que les persones migrades que viuen al nostre país pugin aconseguir el permís de treball”. “Hi ha gent, també joves, en situació de vulnerabilitat que podria tenir oportunitats al camp, però que es troben en situació administrativa irregular per la Llei d’estrangeria i no poden treballar”, ha afirmat El Homrani.

L’agrari s’ha convertit en un dels sectors productius en alça tant pel que fa a les campanyes puntuals de collita com en el treball continuat al llarg de l’any. L’acord dona resposta a la necessitat de contractació del sector agrari per a feines de manteniment en períodes de menys producció com d’altres tipus de tasques per a períodes més breus.

El conveni fixa que el Departament finançarà amb 160.000 euros un seguit d’actuacions que la Unió de Pagesos haurà de desenvolupar al llarg d’aquest any. Treball, a través del SOC, prestarà suport tècnic i derivarà les persones adequades que hauran de ser demandants d’ocupació i estar inscrites a les Oficines de Treball.

Unió de Pagesos, per la seva banda, s’encarregarà d’executar les actuacions d’orientació i formació, que estarà homologada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Un cop finalitzat tot el procés, el sindicat agrari haurà d’acreditar la inserció de les persones que hagi format.