La Diputació de Girona ha adquirit 12.000 tests de detecció de la Covid-19

Diputació de Girona

Aquest dijous, 16 d’abril, s’han lliurat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que els distribuirà als hospitals, centres d’atenció primària, centres de persones amb discapacitat i geriàtrics de la demarcació de Girona. Es tracta de tests ràpids de detecció d’anticossos, que han estat validats pel mateix Departament de Salut.

La Diputació de Girona, a través de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública, ha gestionat la compra de 12.000 unitats de tests de detecció ràpida del coronavirus SARS-CoV-2. Concretament, es tracta de proves d’anticossos que permeten saber si la persona ha passat la COVID-19 o té certa immunitat davant el virus per algun altre motiu.

El test es realitza sobre una mostra de sang i els anticossos que es detecten són les immunoglobulines M i G (IgM / IgG), proteïnes produïdes pel sistema immunitari de la persona, com a resposta defensiva al coronavirus. Les IgM són els anticossos que es produeixen en un estadi primerenc de la infecció, i les IgG apareixen de forma tardana i persisteixen al llarg del temps. Es tracta d’una prova molt senzilla de realitzar per al personal sanitari i que ofereix resultats en 15 minuts.

Els estudis mostren que la generació d’anticossos enfront del coronavirus SARS-CoV-2 comença a partir del sisè dia de l’inici dels símptomes, en el mateix moment en què s’observa un descens de la càrrega viral. Als 15 dies, pràcticament el 100 % dels individus ―tant en casos lleus com greus i, fins i tot, asimptomàtics― n’han generat. Els tests permeten, doncs, detectar la malaltia amb diversos dies d’evolució, quan ja ha passat i també en els casos asimptomàtics.

Distribució a centres sanitaris i residències de la demarcació de Girona

En els propers dies, el Departament de Salut de la Generalitat distribuirà els tests entre els centres sanitaris i residències geriàtriques i de persones amb discapacitats de la demarcació de Girona. L’objectiu és que els professionals d’hospitals, centres d’atenció primària, centres de persones amb discapacitats i geriàtrics que presenten o han presentat simptomatologia, o bé sospiten que poden estar infectats perquè fan tractaments d’alt risc a malalts de COVID-19, puguin fer-se la prova.

Diputació de Girona

A banda d’obtenir informació valuosa per als mateixos professionals i per a la protecció de les persones del seu entorn, els tests han de permetre determinar quines persones de primera línia d’atenció han desenvolupat anticossos davant el nou coronavirus. Això facilitarà, entre d’altres, la redistribuició de tasques per tal de minimitzar riscos i evitar nous contagis. Les proves també ajudaran a conèixer la realitat pel que fa a la incidència del coronavirus entre els professionals sociosanitaris de la demarcació.

Més de 1.300 tests per a la policia local gironina

També s’ha reservat un petit percentatge de tests (1.350 unitats) per als integrants de la policia local de les comarques gironines que han estat en contacte molt directe amb malalts de COVID-19 . En tots els casos, les proves les faran professionals sanitaris a dins dels centres de salut.

La Diputació de Girona i Dipsalut han fet la compra d’aquests tests de detecció de coronavirus SARS-CoV-2 davant l’evidència que resulten imprescindibles per al control de l’epidèmia, tal com s’ha remarcats des de diferents organismes de referència, com la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes proves permeten confirmar la presència d’un virus que, d’una altra manera, seria totalment invisible més enllà dels casos en què hi ha clares manifestacions clíniques diferenciades d’altres afeccions com ara grips o refredats. Conèixer aquesta informació, així com el grau d’immunitat que va adquirint la població, és clau per poder definir i implantar mesures efectives per combatre aquesta pandèmia.