La Corporació se suma al Dia Mundial Sense Tabac amb diferents activitats

Arxiu

Un any més la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) se suma al Dia Mundial Sense Tabac que se celebrarà demà divendres 31 de maig amb l’organització de diferents activitats en alguns dels seus centres d’atenció primària.

L’objectiu és conscienciar la població sobre els perills que suposa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món. Enguany el Dia Mundial se centra en el tabac i la salut pulmonar.

Precisament, des del CAP Malgrat s’han recollit durant l’any 2018 un seguit de dades que han servit per posar de manifest la relació que hi pot haver entre la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i el tabac. En aquest centre de la Corporació s’ha vist que de tots els nous diagnòstics d’MPOC que es van fer l’any passat, el 79.54% corresponien a pacients fumadors o ex fumadors i el 20.45% a no fumadors. A aquestes persones se’ls va practicar una espirometria, una prova per diagnosticar asma, MPOC o altres malalties respiratòries.

De fet, des del CAP Malgrat, han observat un augment significatiu de nous diagnòstics d’MPOC relacionats amb el tabac des de l’any 2013 i fins l’any 2018, passant del 27.7% al 79.5% actual.

Consulta de deshabituació al tabac de Calella i Malgrat

Des del 2008, l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Malgrat-Palafolls i també l’ABS Calella compten amb una consulta de deshabituació al tabac. Un recurs perquè les persones que fumen i ho volen deixar puguin fer-ho amb l’ajut d’un professional de la salut. És un servei que cada cop la població coneix més i té una bona acceptació entre la ciutadania.

A Calella des del 2008 s’han atès un total de 181 persones fumadores, de les quals el 53% han estat dones i el 47% homes. De tots ells, el 54.1% han continuat abstinents, el 33% han recaigut, el 8.8% han seguit fumant i el 3.8% han deixat d’acudir a les visites de control.

Mentre que a Malgrat s’han atès des del 2008, 551 persones una xifra molt superior a la del CAP Calella donat que la disponibilitat horària de la consulta és més àmplia i en algun moment hi ha hagut més d’un professional oferint atenció. En aquest cas també s’han visitat més dones que homes, un 51.62% vers un 48.38%, respectivament. Les dones estan més sensibilitzades i tenen una major percepció dels riscos que comporta fumar. També fumen menys quantitat que els homes, però en canvi, els professionals han detectat que els hi costa més deixar-ho.

Activitats pel Dia Mundial Sense Tabac a Calella i Lloret

Amb l’objectiu de conscienciar la població dels riscos que té aquest hàbit, alguns centres de primària de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva han organitzat, durant aquesta setmana i pel mateix dia 31, algunes activitats. En aquest sentit, aquest diumenge 26 coincidint amb la X Marxa solidària contra el càncer d’Oncolliga Calella els professionals d’infermeria del CAP Calella i CAP Palafolls van informar els participants de les conseqüències negatives que té el tabac i també van mesurar-los l’edat pulmonar.

Aquest divendres, al CAP Calella s’instal·larà una taula al vestíbul del centre per donar informació sobre els perjudicis que té aquesta substància en la salut de les persones. Mentre que al CAP de Lloret de Mar organitzarà la xerrada “Vull créixer sense fum”. Una metgessa i una infermera del centre parlaran sobre les conseqüències que té l’exposició al fum del tabac en els infants, també abordaran totes aquelles mesures correctes d’evitació al fum i donaran consells perquè els qui fumen puguin deixar-ho.

A més, també s’ha organitzat una activitat artística pels més petits: “Enganxa’t a créixer sense fum”, s’anomena. Tots els infants que es vagin a visitar fins aquest dijous a Pediatria del CAP Lloret de Mar podran fer dibuixos sobre el tabac i penjar-los en un mural situat al passadís de les consultes de pediatria. Tots els participants entraran en un sorteig de dues entrades dobles per anar a un parc aquàtic.