Salut Pública recomana reduir la presència d’aliments altament processats i enriquits en sucre pels infants

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha publicat l’actualització de la guia L’alimentació saludable en l’etapa escolar. 2017 , així com el seu annex “Recomanacions per millorar la qualitat de les programacions de menús a l’escola”.


Les principals novetats que recull la guia per l’etapa escolar de 3 a 12 anys són la disminució d’aliments “poc saludables” com sucs, galetes, cereals d’esmorzar ensucrats i, en general, aliments altament processats i enriquits en sucres; la reducció de carns vermelles i processades; l’increment de llegums i aliments integrals; el reforç per als làctics no ensucrats; la potenciació dels aliments estacionals i de proximitat; el respecte per la sensació de gana expressada per l’infant; la importància dels àpats en família; la participació de l’infant en el procés alimentari, tant a casa com en el menjador escolar, i la conscienciació de la necessitat de reduir el malbaratament alimentari.

Els documents, publicats inicialment durant l’any 2012, incorporen noves recomanacions, basades en noves evidències i consensos sobre aspectes clau de l’alimentació infantil. Durant els darrers 5 anys s’ha incrementat l’evidència tant de la necessitat de reduir la presència de determinats aliments poc saludables en l’ alimentació dels infants com la importància d’incrementar, tant a casa com a l’entorn del menjador escolar, l’oferta de fruites senceres i no en forma de suc; hortalisses; llegums; fruites seques com ametlles, nous, avellanes…, i aliments integrals. A més, durant aquest període s’ha comprovat la importància de l’acompanyament de l’àpat dels infants per la qual cosa s’ha treballat conjuntament amb entitats de l’àmbit del lleure i la pedagogia.

La guia també recomana repartir els aliments dels infants en diversos àpats diaris, per exemple, uns cinc: tres de principals que serien l’esmorzar, el dinar i el sopar, i dos de complementaris: un a mig matí i un altre, el berenar, a mitja tarda.

Aquest document sobre l’alimentació en l’etapa escolar ha estat revisat i consensuat per 32 professionals de la salut i l’educació; representants de 25 entitats com universitats, fundacions científiques, societats professionals, i els departaments de Salut, d’Ensenyament, i de Treball, Afers Socials i Famílies.

La guia s’adreça a famílies, escoles, associacions de mares i pares d’alumnes (AMPES) i als responsables de l’organització del menjador escolar.