El conseller Rull anuncia un nou decret per instar les administracions a adquirir vehicles nets

Josep Rull

Josep Rull

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dijous que la Generalitat està preparant un decret per instar les administracions públiques a adquirir vehicles nets. Es tracta d’una mesura per ambientalitzar les flotes a través de la compra pública verda i contribuir a la millora de la qualitat de l’aire.

D’aquesta manera, les administracions, quan hagin de comprar vehicles, hauran de ser elèctrics, híbrids, de gas liquat del petroli (GLP) o de gas natural comprimit (GNC). Només s’establiran exempcions per causes justificades.

Rull ho ha explicat al Parlament, durant una interpel·lació centrada en la reducció de la contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona. Una altra de les mesures que aplicarà el Departament de Territori i Sostenibilitat, ha avançat, és que es modificaran «les bonificacions als peatges de la nostra titularitat per deixar d’afavorir els cotxes dièsel», que emeten més diòxid de nitrogen (NO2) que els de gasolina.

Actualment aquests peatges ofereixen bonificacions als cotxes menys contaminants a través del portal EcoviaT, basades en les emissions de diòxid de carboni (CO2), principal gas causant del canvi climàtic. En breu, però, els descomptes inclouran el factor de la contaminació local i es tindran també en compte les emissions de NO2. Aquesta actuació s’afegeix a la que ja s’aplica en aquestes vies des del mes de setembre passat per als cotxes elèctrics, que poden circular-hi gratuïtament.