El CAP de Malgrat, el primer centre de primària de la Corporació que desplega el Programa Pacient Expert en MPOC

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

El Centre d’Atenció Primària (CAP) de Malgrat de Mar posa en marxa aquest dijous el Programa Pacient Expert en Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) i es converteix així en el primer CAP de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que implanta aquest projecte dins de l’equip.

Una iniciativa que busca implicar el pacient en la gestió de la seva malaltia crònica i millorar el seu coneixement i comprensió en relació amb la patologia que pateix, aconseguint també l’intercanvi d’experiències amb altres persones que tenen la mateixa patologia. Les sessions que es duran a terme tindran lloc al CAP de Malgrat i inclouran pacients amb MPOC tant de Malgrat com de Palafolls.

En què consisteix el Programa?

El pacient és el protagonista. Per poder desenvolupar el Programa s’agafa una persona que pateix una malaltia crònica i que és capaç de responsabilitzar-se de la seva patologia i autocidar-se. A partir d’una formació prèvia per part de professionals de l’atenció primària, aquest pacient condueix un grup i dona pautes mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències, a altres usuaris amb la mateixa malaltia sobre com manejar millor els símptomes que pateixen, com prendre medicació o consells perquè el seu dia a dia se’n ressenti el menys possible.

Per això, un dels principals avantatges d’aquesta iniciativa és la millora de la qualitat de vida de les persones que hi participen, així com la gestió de la malaltia i la reducció dels ingressos hospitalaris. I és que gràcies a l’intercanvi de vivències, els pacients aconsegueixen conèixer millor la malaltia, comprendre què els hi passa i gestionar la patologia de forma autònoma. Es potencia així l’autocura, la corresponsabilitat i l’autonomia de les persones amb un problema de salut crònic.

El Programa consta d’un total de 9 sessions, una per setmana d’una hora i mitja de durada, al llarg de dos mesos i mig. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica, i el nombre de participants és d’entre 10 i 12 persones per poder garantir una comunicació fluida i efectiva. I qui condueix el grup és el Pacient Expert. Mentre que els professionals de la salut passen a fer el paper d’observadors i únicament han d’intervenir en cas que sigui necessari.

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

El Pacient Expert del CAP de Malgrat, una dona exfumadora

El Pacient Expert del CAP de Malgrat és la Gemma, una pacient diagnosticada d’MPOC a causa del tabac. Va començar a fumar quan tenia 16 anys, i ja fa temps que ha deixat aquest mal hàbit. Actualment té 74 anys i des que no fuma sosté que la malaltia li ha millorat molt. Ella va ser escollida entre el grup de pacients afectats per MPOC que es visiten al centre de primària malgratenc i també de Palafolls. Abans de convertir-se en Pacient Expert va haver de passar una entrevista i complir un seguit de criteris, entre els quals, de voluntarietat, capacitat d’autocura i absència de discapacitats psicofísiques.

Un cop escollida, el personal sanitari l’ha format i se li ha entregat tot el material de les sessions perquè es pugui preparar el temari de cada setmana. En cas de dubtes sempre té el suport del personal sanitari del CAP que està implicat amb la iniciativa. La Gemma valora molt positivament l’experiència. Explica que participar en aquest Programa li ha permès tenir un coneixement més profund de la malaltia que pateix, comprendre millor tot el que li passa i poder actuar de forma autònoma.

En relació amb el curs espera que sigui un intercanvi d’experiències, i que no només sigui ella la qui ensenyi i parli de les seves vivències, sinó que també s’enriqueixi amb les aportacions de la resta de membres del grup.

Els antecedents del Programa Pacient Expert Catalunya

Aquest projecte s’emmarca dins del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya i és un dels 32 projectes identificats com a estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. El projecte va néixer l’any 2006 a Barcelona ciutat i l’any 2009 es va posar en funcionament a la Regió Sanitària de Girona, a la qual pertany la Corporació, i des d’aleshores més de 800 persones han participat en els més de 70 grups de diferents patologies que s’han creat a tot el territori.