La CSMS incorpora l’aromateràpia en el procés del part per afavorir el benestar físic i emocional de la dona

La direcció d’Infermeria de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha incorporat l’aromateràpia –utilització d’olis essencials– en el moment del part amb l’objectiu d’afavorir el benestar físic i emocional de la mare.

Aquesta és una pràctica complementaria, que en cap cas substitueix el tractament mèdic, i només s’aplica prèvia autorització dels progenitors i en els casos on el part no presenta cap tipus de complicació.

L’equip de llevadores de la CSMS ha rebut diferents sessions de formació sobre l’aplicació d’aquesta pràctica en el moment de l’embaràs i el part. Des de la introducció d’aquesta tècnica a l’Hospital Sant Jaume de Calella –finals del 2018– els professionals estan recollint informació de com reaccionen les gestants davant de l’exposició d’aromes concretes. Aquest treball de camp els servirà posteriorment per elaborar un estudi i veure els beneficis reals que produeix l’aromateràpia en les dones que han de donar a llum.

Actualment a les sales de part es treballa amb diversos olis essencials procedents de diferents plantes, ja que cadascun produeix uns efectes determinats. La camamilla, la mandarina, la taronja dolça i la lavanda tenen efectes relaxants, el llorer té propietats analgèsiques i ajuda en el moment de les contraccions i el clavell o clau d’espècie és antisèptic i també analgèsic, a més d’ajudar a produir contraccions.

L’aplicació dels diferents olis essencials es fa a nivell tòpic a partir de massatges o bé amb l’ús de vaporitzadors per aromatitzar la sala on es troba la mare. Els olis essencials que s’utilitzen són quimiotipats. Una mateixa planta pot produir essències molt diferents des d’un punt de vista bioquímic segons el clima o la composició del sòl, per tant, el quimiotip és una manera de classificació química, biològica i botànica dels olis que hi ha en una planta i que designa la molècula que té una major presència en aquell oli concret.