La diputada Marta Ribas (CSQEP) denuncia en el Parlament el mal funcionament del transport sanitari

ambulancies

Generalitat de Catalunya

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot Marta Ribas va preguntar ahir en el Parlament al conseller de Salut, Toni Comín, què pensa fer per resoldre la falta de transport sanitari suficient per donar cobertura a tot el territori després que les noves empreses adjudicatàries s’hagin desplegat «tard» i en la majoria dels territoris «malament».

«S’ha retallat nombre de vehicles i bases. Està havent-hi irregularitats en elements de seguretat laboral, i conflictes en la subrogació de personal. I tot plegat està empitjorant el servei», ha denunciat Ribas, que ha instat el conseller a respondre què pensa fer per millorar el servei.

Durant la seva intervenció, la diputada ha denunciat que els temps d’espera indignes que ja existien en el servei del transport no urgent s’han incrementat, i fins i tot amb casos de persones que no han arribat a rebre tractament perquè el transport sanitari no va arribar, com va passar les primeres setmanes de nou servei al Vallès Occidental.

«D’altra banda, s’està convertint en habitual, en certs hospitals, la cua d’ambulàncies a la porta d’urgències perquè el malalt que porten queda encallat sense llit, i ha de continuar sent atès a la llitera de l’ambulància i per tant aquell vehicle no pot continuar fent serveis», ha explicat Ribas, que ha advertit al conseller que li arribaran 10.000 signatures recollides per la gent de Terres de l’Ebre reclamant que hi torni a haver ambulància a l’Ametlla de Mar i a Sant Jaume d’Enveja, i un servei nocturn a Amposta que han retallat amb el nou concurs.

I per si tot això fos poc, ha continuat Ribas, el govern anterior deixa d’herència un canvi de model fet amb aquest concurs, «amb sordesa i tossuderia», no fent cas a cap de les múltiples veus i de l’experiència acumulada que els deia que no ho fessin: el nou model VIR, els Vehicles d’Intervenció Ràpida, «que està generant ineficiència en l’activació de recursos, inseguretat tant en metges com en infermers a l’hora de fer les seves funcions, i riscos extres que no calien». Per tot plegat, Ribas ha exigit al conseller que «actuï ràpid abans que les signatures es converteixin en denúncies».

Segons informa El Punt Avui «el conseller de Salut, Antoni Comín, va reconèixer ahir, en el ple del Parlament de Catalunya, que el desplegament del nou model de transport sanitari no urgent a les comarques gironines ha generat «una muntanya d’incidències». Comín «es va mostrar partidari d’esperar algunes setmanes més, fins que faci tres mesos de la implantació del nou model, abans d’introduir-hi millores».