S’obre un termini perquè els blanencs facin aportacions al projecte d’ordenança municipal de neteja

Netja viaria al barri de La Plantera

Netja viaria al barri de La Plantera

L’Ajuntament de Blanes portarà a l’aprovació del ple municipal del proper 30 de maig la nova Ordenança de la neteja viària i de la gestió dels residus que substituirà la que actualment està en vigor. Amb l’objectiu d’incentivar la participació ciutadana, el consistori ha obert un termini perquè la ciutadania pugui fer aportacions i suggeriments que ajudin a millorar la normativa.

La idea d’obrir aquest termini va sorgir durant la reunió de treball que es va fer dijous passat per tractar la nova ordenança, comptant amb la participació dels grups polítics municipals i tècnics de l’ajuntament. Tots els regidors i regidores assistents a la reunió que va encapçalar l’alcalde accidental, Nicolás Laguna, van trobar que seria una bona idea donar la possibilitat als blanencs i blanenques perquè facin aportacions sobre una de les qüestions que sol preocupar més a la ciutadania: la neteja dels carrers i la recollida d’escombraries.

Maquinaria per a la neteja viaria

Maquinaria per a la neteja viaria

Els ciutadans que vulguin fer contribucions i suggeriments per incorporar al nou text podran fer-ho fins el proper divendres 17 de maig a través de dos mitjans: lliurant-ho per escrit al Registre d’Entrada de l’Ajuntament de Blanes (a l’oficina de l’AMIC, a la planta baixa de l’edifici consistorial, de 08 a 15 hores) o bé a través de la xarxa, enviant-ho al següent correu electrònic suggerimentsnovaordresidus@blanes.cat

La nova ordenança s’ha d’ajustar a la Llei de Residus que va entrar en vigor el 2009 i, per tant, derogarà l’anterior normativa municipal que hi havia fins ara. Aquesta ordenança té per objectiu la regulació de la neteja de la via pública i les platges, així com la correcta gestió dels residus comercials i industrials assimilables a domèstics. Per aquest motiu, està basada en criteris d’eficiència i sostenibilitat perquè tant vilatans com visitants puguin gaudir d’un entorn net i saludable.

neteja_carrersIgualment, també es vol estimular tant a la ciutadania com als productors comercials perquè redueixin el volum de residus que generen, així com perquè millorin la recollida selectiva. Tot això sense oblidar, però, l’obligació i el compromís que té l’Ajuntament de Blanes en l’elaboració d’una política mediambiental que segueixi criteris de cautela i acció preventiva.

D’altra banda, també hi ha l’objectiu d’organitzar d’una manera més eficient la recollida de residus comercials i industrials assimilables a domèstics. La finalitat és millorar el resultat en la gestió de les diferents fraccions de residus generades i minimitzar les incidències que aquestes provoquen en la via pública. Altres finalitats de la nova ordenança són aconseguir un impacte turístic positiu i un tracte més equitatiu entre generadors de residus.

L’esborrany de la nova Ordenança Municipal reguladora de la Neteja Viària i de la Gestió dels Residus es pot consultar a la següent pàgina web municipal: http://www.blanes.cat/docweb/nova.ordresidus

Un cop tancat el termini d’admissió de suggeriments i aportacions, els tècnics ho recolliran perquè s’estudiï la seva possible incorporació al text definitiu de la nova ordenança. Aquesta qüestió es tractarà a la següent reunió de treball dels grups polítics amb representació municipal de l’Ajuntament de Blanes que es farà el proper 23 de maig.

El text que s’hagi acordat de la nova ordenança es portarà a l’aprovació inicial del ple municipal que està previst que se celebri el 30 de maig. Per tant, serà a partir que s’hagi publicat al BOP i al DOGC quan s’obrirà un termini d’exposició pública durant 30 dies perquè de nou la ciutadania, així com tothom qui hi estigui interessat, pugui fer les al·legacions i reclamacions que vulgui.