La regidoria d’Educació programa visites escolars al Port de Blanes amb la col·laboriació de la Confraria de Pescadors

Imatge del primer grup d'escolars, el passat dijous al Port de Blanes

Imatge del primer grup d’escolars, el passat dijous al Port de Blanes

Al llarg de dos mesos està previst que visitin aquest la llotja i el port de Blanes prop de 900 escolars en 38 grups d’alumnes d’educació primària dels centres escolars de Blanes. Tots ells coneixeran els diferents oficis que hi ha relacionats amb la pesca.

A més, aprendran com funciona la llotja de Blanes, quin és el trajecte que fa el peix des que es pesca al mar fins que arriba cuinat a la nostra taula, la història marítima de la vila i la nova zona del port.

Les visites a la Llotja i el Port s’han organitzat comptant amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Blanes. La primera jornada es va fer el passat dijous, i està previst que les visites s’allarguin durant les properes setmanes fins a finalitzar el 30 de maig. Des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament s’ha destacat que la visita a la zona portuària ha tingut una gran demanda, possiblement perquè és la principal novetat de l’actual curs 2012-2013.

Llicó magistral al Port de Blanes, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors

Llicó magistral al Port de Blanes, amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors

Igual que també s’ha fet amb les visites que s’han estat fent les darreres setmanes a l’Ajuntament de Blanes, s’han elaborat unes guies didàctiques perquè els alumnes puguin treballar el què han après i treure encara més rendiment. Aquestes guies, que inclouen preguntes relacionades amb els coneixements que hauran adquirit in situ, les podran omplir a la mateixa llotja, o bé a les aules quan hi siguin de tornada.

Durant tota la visita, els acompanyen treballadors de la confraria així com pescadors i mariners jubilats que s’han ofert com a voluntaris per donar totes les explicacions que faci falta als seus joves aprenents per un dia.

Contingut de la visita

escolars_port3A la seva arribada al Port de Blanes, els escolars són rebuts a la llotja perquè puguin presenciar la primera subhasta de la jornada que es fa a la confraria amb la pesca que s’ha fet al matí. Aquesta subhasta, al no ser tan concorreguda com la més generalitzada que es fa a la tarda, és la més adequada perquè els escolars puguin aprendre com funciona la venda de peix que s’hi fa els dies laborables.

El següent punt d’interès que coneixen els alumnes és el dic on hi ha les embarcacions. Allà se’ls ensenya els tipus de barques i d’arts que es fan a Blanes. La visita a l’exterior de la confraria es completa a la nova zona del port que s’ha guanyat al mar després de les obres d’ampliació que tot just es van enllestir a principis de l’any passat.

Per últim, el darrer tram de la visita encara aporta un darrer element afegit de coneixements pràctics per a la canalla. Els pescadors els ensenyen quins tipus de xarxes i nusos hi ha, quins són els que més s’utilitzen i, per tancar l’explicació pràctica, els nois i noies aprenen a fer nusos mariners amb les cordes que prèviament han dut des de casa seva per a la visita al port.