Ahir es va fer a Blanes la lectura del Manifest per la Pau

Josep Marigó, Rafael Beneyto i Susana Ramajo / Foto: JFG

Josep Marigó, Rafael Beneyto i Susana Ramajo / Foto: JFG

Ahir es va celebrar al Passeig de Dintre, davant de l’Ajuntament de Blanes, la lectura del Manifest per la Pau, un dels actes inclosos dins el cicle de la Setmana per la Pau que s’està celebrant aquests dies a Blanes. Una ciquantena de persones van assistir a l’acte, que van comptar amb la participació de la regidora de Cooperació i Solidaritat, Susana Ramajo, i l’alcalde de Blanes, Josep Marigó.

La lectura va anar a càrrec de Rafael Beneyto, vicepresident de l’Associació per al Desenvolupament de Kuwonku, que va donar a conèixer el contingut del manifest del Dia Internacional de la No Violència i la Pau que es commemora el 30 de gener, en motiu de la mort del Mahatma Ghandi.

El manifest fa una crida a la ciutadania perquè reflexioni i es rebel·li contra la violència, recordant que aquesta només afavoreix poders, abusos i dominacions que destrueixen el viure i el conviure i fan que la naturalesa humana esdevingui antinatural i inhumana. En aquest sentit, recomana que se segueixi el què proposa el bisbe Pere Casaldàliga: «La consigna és Humanitzar la Humanitat».

Un altre dels punts destacats del manifest censura el mercat lliure i el capitalisme salvatge i recorda el lema d’Amnistia Internacional: «El món pot canviar però no canviarà sol», demanant que la societat reaccioni d’una vegada.

La Pau, objectiu de la Humanitat / Foto: JFG

La Pau, objectiu de la Humanitat / Foto: JFG

«No podem seguir així. Prou de barbaritats i brutalitats que ens fan avergonyir de pertànyer a l’espècie humana. Contínuament es fan centenars de manifestos per la pau, i al mateix temps milions de víctimes de la guerra i la violència», es diu en el manifest. D’altra banda, també cita les paraules del poeta Paul Valèry, que estaven escrites fa uns anys al vell edifici del Col·legi Carles Faust de Blanes: «En la guerra molts que no es coneixen es maten, pel benefici de pocs que es coneixen i no es maten», i també recorda el què deia Jean Paul Sartre: «Els rics es fan la guerra i els pobres es maten per ells».

Per tancar l’acte, es va escolar El cant dels ocells, el tema que va interpretar Pau Casals l’any 1971 a les Nacions Unides quan el secretari general d’aquest organisme va atorgar-li la Medalla de la Pau en reconeixement a la lluita constant què el violoncel·lista català sempre havia mostrat per la pau, la justícia i la llibertat.

Els actes de la Setmana per la Pau de Blanes continuaran avui divendres, 1 de febrer, amb el Lliurament de Fons als Projectes de Cooperació amb el Tercer Món i la presentació del llibre Pax, a càrrec del seu autor, Andreu Ginestet. Totes dues activitats s’allotjaran a la sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal.