El Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Blanes ha atès aquest any 204 persones

Ajuntament de Blanes

L’Ajuntament de Blanes va acollir ahir, coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, dos actes.

En primer lloc es va fer la lectura del ‘Manifest Institucional’ elaborat per l’Ajuntament de Blanes. Enlloc d’acollir-se al seu lloc habitual, davant l’Ajuntament de Blanes, el mal temps va obligar a traslladar-lo a la sala de Plens.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

La tinenta d’alcalde d’Acció Social, Marina Vall·llosada, acompanyada de l’alcalde, Àngel Canosa, així com regidors i regidores del consistori blanenc, es va encarregar de fer la lectura del manifest. El text estava inspirat en la ‘Declaració Institucional’ del 2022 que han elaborat diverses institucions i administracions públiques del país, completada amb dades de Blanes sobre aquesta temàtica.

El SIAD Blanes ha atès 204 persones del gener a l’octubre

Entre l’1 de gener fins al 31 d’octubre el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Blanes ha atès un total de 204 persones, de les quals 198 són dones -195 adultes i 3 menors- i 6 homes, mentre que l’any passat van ser 188 persones, de les quals 185 eren dones. Principalment han estat serveis d’atenció psicològica (767 assistències sumant totes les vegades que una persona hi accedeix), seguida per consultes jurídiques (127), informació i orientació sociocomunitària (28) i de primera acollida (2).

Els perfils més representatius continuen essent de nacionalitat espanyola, amb un 60% dels casos, i la mitjana d’edat és de 42,3 anys. Pel que fa a la resta de nacionalitats de les persones que han estat ateses, està molt disgregada amb entre 1 i 7 casos com a màxim procedents de diversos països, majoritàriament d’Amèrica i Europa. Pel que fa als estudis està força repartit, amb una majoria de dones que tenen estudis secundaris (57) seguides per les que tenen estudis primaris (55), estudis superiors (35), i sense estudis (5). Hi ha 46 casos on no consta el nivell.

Pel que fa al manifest, era molt clar i significatiu respecte a la representació del què aquest darrer any ha tingut més focus, tant a nivell polític om mediàtic amb les violències sexuals.

Una problemàtica poc visibilitzada i silenciada, recollida al manifest: «El sistema patriarcal atorga a alguns mal anomenats mascles el poder d produir en les dones un sentiment de vergonya per haver patit una agressió sexual, responsabilitzar i culpabilitzar les víctimes i les supervivents enlloc d’assenyalar l’agressor com l’únic responsable. En canvi s’assenyala les víctimes per retreure-les com anava vestida, què havia consumit, en quin lloc estava, si estava sola o acompanyada. O fins i tot si ha tingut més d’una parella sexual en la seva vida».

Ajuntament de Blanes

Taula rodona sobre d’altres tipus de violència contra les dones

Un altre servei que hi ha a Blanes, específic per a la dona, és el ‘Jutjat de Violència Contra la Dona’, on es fan tramitacions de procediments conforme a la llei i té competències per conèixer la instrucció de les causes per determinar delictes que l’autor hagi comès contra una dona amb qui tingui o hagi tingut una relació. Al jutjat s’investiga i s’obren diligències per situacions de violència contra les dones.

Precisament la segona part de l’acte institucional que va tenir lloc ahir divendres va quedar centrat en una Taula Rodona allotjada de nou a la Sala de Plens, on van participar professionals vinculats al Protocol contra la Violència Masclista de Blanes, el primer municipi on es va implementar arreu de comarques gironines. El tema del debat, moderat per la tècnica del Servei de Polítiques d’Igualtat d’Acció Social, Mica Álvarez, van ser els altres tipus de violència contra les dones, aquelles poc visibilitzades.

Especialistes del món sanitari, psicològic, policial, assistencial i jurídic

Per centrar la qüestió es va comptar amb les aportacions d’Anna Grau, Treballadora Social de l’Equip d’Atenció Primària (EAP), els ambulatoris de Blanes; Sandra Vargas, Treballadora Social de l’Hospital Comarcal de Blanes; Judith Alemany, agent de la Policia Local de Blanes; Montserrat Romera, coordinadora del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de Blanes; Núria Lavado, Tècnica d’Acollida d’Accó Social de l’Ajuntament de Blanes; i Lorraine Tracy Wilson, Auxiliar Judicial del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 5 de Blanes.

Durant l’interessant intercanvi d’opinions i experiències es va exposar de la forma més realista possible la violència masclista amb què conviuen les dones en l’actualitat. Per il·lustrar-ho, es van oferir un recull de les dades i conclusions que es poden extreure de l’atenció a les dones i es va posar el focus en d’altres violències i problemàtiques que comencen a exigir abordatges més específics.

Són els casos de violències sexuals, violència digital, la intersecció de violències contra les dones migrades i les conseqüències que se’n deriven. També es va parlar de les funcions dels professionals que estan vinculats als serveis que tenen al seu abast les dones víctimes de violència masclista. Tot plegat amb una perspectiva molt amplia i transversal de l’atenció que se’ls dóna.

Els actes organitzats amb motiu del 25-N d’aquest 2022 finalitzaran els dies 26 i 28 de novembre. Avui dissabte Creu Roja Joventut ha organitzat un Punt Lila que inclourà l’exposició ‘No desviïs la mirada, la violència no es qüestiona’ allotjada a l’aire lliure, al Passeig de Dintre, a partir de les 5 de la tarda. Per últim, dilluns a 2/4 de 7 del vespre es projectarà el documental ‘Les Resilients’ al Centre Catòlic.