Guanyadors 58ens Premis Recvll, on s’ha declarat desert el de Teatre

Els guanyadors dels Premis Rcvll i, a la dreta, Maria Mercè Roca, presidenta del jurat / Ajuntament de Blanes

La 58ena edició dels Premis Recvull ha comptat engunay amb una participació molt baixa, doncs tn sols s’han presentar 56 treballs.

A més, de les cinc categories literàries que hi ha, la que ha tingut menor presentació d’originals ha estat la de Teatre, amb cinc obres. I d’aquestes cinc, una d’elles no s’ha tingut en consideració perquè ja havia estat representada, i respecte les quatre restants, el jurat ha decidit que cap d’elles arribava al suficient nivell de qualitat per accedir al guardó, de manera que ha decidit declarar el premi desert.

Premi de Narració Joaquim Ruyra – Dotació: 2.500 €
Jaume Aubanell Cama (Barcelona) – Obra: El gust és meu

Nascut a Malgrat de Mar, veí municipi de Blanes, i actualment resident a Barcelona, Jaume Aubanell remarca en la seva biografia que és fill de pagesos, i al llarg de la seva vida ha conreat especialment el gust per la gastronomia. La seva passió pel menjar i la cuina l’ha vehiculat a través de l’escriptura, on ha signat títols com ‘La coquessa’ (2019), guanyadora del XXX Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa. Pel que fa a ‘El gust és meu’, aplega 15 contes que tenen l’aparença d’historietes de cuinar i menjar, marcades per passions molt humanes.

Premi de Poesia Benet Ribas – Dotació: 1.500 €
Joan Graell i Piqué (Organyà, Lleida) – Obra: Alfabet a l’ombra

Poeta i narrador, Joan Graell va néixer a Cambrils, municipi d’Odèn, al Solsonès, i actualment resideix a Organyà, on a l’Institut Joan Brudieu de la Seu. L’any 1997 es va donar a conèixer com a poeta amb el llibre ‘Un llapis al vent’, i des de llavors ha publicat cinc llibres de poemes, havent obtingut diverses distincions, entre elles el Premi Guillem Viladot. També ha conreat la narrativa curta i el microrelat, on igualment ha estat premiat. Els poemes d’’Alfabet a l’ombra’ recreen un món primigeni, un passat remot al què s’accedeix a partir de les restes d’un naufragi.

Premi de Retrat Literari Cornellà-Abril – Dotació: 800 €
Ferran García-Oliver (Gandia, València) – Obra: Hèracles a Sueca

L’escriptor i historiador Ferran García-Oliver compta amb una profusa producció literària que gira a l’entorn dels viatges i els dietaris. Catedràtic d’història medieval de la Universitat de València, ha escrit nombrosos articles i llibres d’investigació.

Cal esmentar ‘Ausias Marc’, la biografia del poeta, o bé ‘Els murs fràgils dels calls. Jueus i jueves dels Països Catalans. Respecte ‘Hèracles a Sueca’ és, a més a més d’un relat, una evocació de Joan Fuster, tot just enguany que es compleix el primer centenari del seu naixement. Compara el treball infatigable de Fuster per la construcció dels Països Catalans entorn de la llengua i la cultura amb els dotze treballs d’Hèracles, o Hèrcules, que és el mateix.

Premi de Periodisme Salvador Reynaldos – Dotació: 800 €
Ruth Vilar Jarabo (Castellterçol, Barcelona) – Obra: Reajustar o emmalaltir

La guanyadora del Premi de Periodisme és autora i directora teatral. Ccofundadora, juntament amb l’actor Salva Artesero, de la companyia ‘Cos de Lletra’. Ha publicat i estrenat més d’una vintena de textos dramàtics, assajos i de divulgació.

Entre les seves obres destaquen ‘Las ávidas raíces’, que es podrà veure el proper mes de maig al Teatre Dau al Sec de Barcelona, i col·labora habitualment amb diversos mitjans, com ara ‘Primer Acto’ i ‘Uñas Negras’, on escriu amb el pseudònim de Pepa Pertejo. L’article ‘Reajustar o emmalaltir’ assenyala l’abast de la influència col·lectiva en la salut individual, i planteja el dilema de si la societat està disposada a canviar els seus hàbits socials en benefici de la comunitat.