Exposició de maquetisme naval de Joan Geremias a la Sala Garcia Tornel de Blanes

Les reproduccions d’embarcacions històriques i de diversos tipus de pesca s’allotgen a la Sala García-Tornel de Blanes (carrer Ample, 11) acompanyades de les pintures de Cristina Geremias, filla del maquetista.

L’autor és Joan Geremias Ribas, qui fa uns 15 anys va començar a construir maquetes navals, una afició que havia anat posposant per manca de temps en la seva etapa laboral. Construïts de manera minuciosa, s’hi apleguen tant reproduccions d’històriques embarcacions fins a vaixells que es dediquen en l’actualitat a diversos tipus de pesca: galeons, xabetes, pailebots, teranyines, bots de llum, quillats, llaguts… i un llarg etcètera.

Així, hi trobem des del galeó HMS Victory (1778-1922) fins al Blanda III de la flota pesquera, passant per curiositats com ara una reproducció de ‘La Reina d’Àfrica’, de la reconeguda pel·lícula de John Huston de l’any 1951 –protagonitzada per Humphrey Bogart i Katharine Hepburn-, o bé el Remolcador Ulisses que durant la dècada dels anys 60 del segle XX feia un constant comerç i transport de mercaderies.

També hi ha diverses reproduccions molt completes i acurades sobre dos dels tipus de pesca que hi ha encara en l’actualitat: la d’encerclament i la d’arrossegament, així com diorames de les Drassanes de Blanes amb la construcció de vaixells, o bé d’escenes quotidianes relacionades amb aquest món. Les minucioses reproduccions es completen a l’exposició amb diverses pintures de Cristina Geremias Llinas, filla del maquetista.

L’exposició es podrà visitar a la Sala García-Tornel del Carrer Ample fins al 22 d’agost, i l’horari en què està oberta de dilluns a diumenge, més concretament des de 2/4 de 6 de la tarda fins a 2/4 de 10 de la nit.

Una afició tardana 

L’afició tardana de Joan Geremias Ribas es va iniciar muntant un kit. Posteriorment, va anar adquirint coneixements i tècnica, segurament gràcies a la seva experiència com a mecànic. Un altre factor que va jugar a favor d’aquesta seva afició va ser haver nascut en una família de pescadors que, al llarg de generacions, va anar deixant una empremta especial.

Durant alguns anys, Joan Geremias va ser soci de l’Associació Club Modelisme Lloret, i aquí la seva afició va poder créixer i desenvolupar-se encara més al poder trobar companys amb experiència, coneixements i generositat per compartir-la, com per exemple Vicens Roca. L’exposició que es pot visitar aquests dies a Blanes és fruit d’una inquietud que ve de lluny, lligada als anys d’infantesa i joventut, a la seva família i a les aficions i vivències que va conrear des de petit, que han perdurat fins donar els actuals fruits expositius.

A banda de la valuosa aportació dels quadres pintats per Cristina Geremías, la mostra també compta amb la col·laboració d’altres persones, a qui Joan Geremias agraeix especialment la seva contribució. Són Josep Andreu Geremias, que ha fet una recerca de fons documentals i fotografies; Lluís Pica Roig, que ha confeccionat l’art del quillat d’arrossegament; i Salvador Porras Corregidor, qui ha elaborat i impressionat en 3D les figures que apareixen als diorames, i que representen els homes i dones de la mar.

Fotos: Ajuntament de Blanes