Presentació a la biblioteca de Blanes del llibre ‘Sant Feliu de Guixols a l’ombra del III Reich’

Ajuntament de Blanes

La biblioteca de Blanes va acollir el passat divendres la presentació de ‘Sant Feliu de Guíxols a l’ombra del II Reich’, el segon llibre signat pel professor Francesc Xavier Bosch, que és llicenciat en Història.

També estem a Telegram. Per rebre en el teu mòbil les nostres notícies l’instant clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

L’autor es va iniciar amb la publicació d’El Ferrocarril de Sant Feliu desaparegut, a finals del 2017. En aquesta ocasió, el seu segon treball se centra en la ciutat de Sant Feliu de Guíxols coincidint amb la guerra civil del 1936-1939, així com els lligams de la població amb el règim de l’Alemanya nazi

L’obra, tal com explica el propi autor, és un llibre de memòria i d’història que situa l’acció a partir del 1936, quan la República rep un cop d’estat i s’entra en un període bèl·lic de tres anys. Bosch relata com va avançant el front pels voltants de Sant Feliu de Guíxols i com finalment va arribar a la població. Aquesta és la primera de les tres parts del llibre.

A la segona tracta com va ser el pas de la república a la dictadura franquista a Sant Feliu, sobretot els primers anys marcats per la postguerra, i per últim la tercera via és l’estudi de les relacions hispano-germàniques en l’àmbit de la vila guixolenca. En aquest darrer sentit, l’autor parla explícitament sobre la implantació de l’Hogar Auxilio Social Alemán, una institució ubicada al xalet ‘Cases de S’Agaró, al terme municipal de Sant Feliu de Guíxols.

Ajuntament de Blanes

Amb un país àmpliament castigat per la fam i les misèries de la guerra, es començaren a rebre nombroses ajudes provinents del III Reich. Aquestes “donacions” forjaren una relació d’amistat i de franca camaraderia al llarg de la Segona Guerra Mundial. L’estudi d’aquestes relacions i la implantació del relacions i la implantació del mateix NSDAP, el partit nacional-socialista alemany a Sant Feliu de Guíxols, ha constituït un dels episodis més foscos i enigmàtics de la nostra història recent.

Francesc Xavier Bosch comenta que al llibre també  s’explica la vida d’un membre del NSDAP natural de Kaiserlautern. Treballava en una fàbrica de suro de Sant Feliu de Guíxols, i l’autor considera que aquesta aportació segurament és la millor que es recull al llarg de l’obra. La presentació de Sant Feliu de Guíxols: A l’ombra del III Reich la va fer l’autor acompanyant les seves explicacions amb fotografies i il·lustracions al·lusives a les diferents temàtiques que va anar tractant com a fil argumental del seu treball.

Notícia relacionada: «Francesc Bosch presenta ‘L’ombra del III Reich a Sant Feliu’», a www.tvcostabrava.com

Notícia relacionada: «Quan les joventuts nazis estiuejaven en una casa de Sant Feliu de Guixols», a www.diaridegirona.cat