Comença a Blanes la campanya #COVIDSPOILER per sensibilitzar els joves sobre les mesures preventives

Ajuntament de Blanes

Aquesta setmana s’ha posat en marxa a Blanes la campanya #COVIDSPOILER impulsada pel Departament de la Presidència i Creu Roja amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. L’objectiu és reclamar l’atenció dels més joves d’arreu del país sobre la necessitat de prendre mesures per evitar la transmissió del virus. A Catalunya s’han desplegat un miler de persones sumant voluntariat amb treballadors i treballadores joves en 38 municipis.

También estamos en Telegram. Para recibir en tu móvil nuestras noticias al instante, clica aquí y síguenos:  t.me/blanesaldia

A Blanes hi ha sis nois i noies d’entre 18 i 30 anys d’edat contractats a través de Creu Roja que han començat a recórrer els barris i tots els sectors del municipi en equips formats per dues persones. Ho faran fins al 15 de setembre, tot i que des del govern català no s’ha descartat que aquest termini pugui alterar-se en funció de com evolucioni la situació de la pandèmia.

Per poder dur a terme aquesta feina, aquest passat dimarts es van estar fent sengles sessions formatives als equips de joves que recorreran la demarcació de l’àmbit d’actuació de l’Assemblea de Creu Roja Blanes-Lloret-Tossa, amb seu a Blanes. La coordinadora de Joventut, Norma Rivas, va estar explicant les principals mesures a tenir en compte, així com la mecànica de funcionament de la feina que han de fer a peu de carrer.

També se’ls ha lliurat el material necessari per a cada equip, començant pel bàsic de protecció com són les mascaretes i el gel hidroalcohòlic d’ús propi, un telèfon mòbil per contactar i una tablet per mostrar estadístiques, i altres tipus d’estris més didàctics. Es tracta d’un metro per mesurar distàncies, un esprai d’aigua i els coneguts potets per fer bombolles de sabó. Aquests dos darrers elements són per demostrar als joves que, si porta la mascareta, el nas i la boca estan protegits a la possible entrada del virus i l’aire que s’expira no surt a l’exterior.

A Blanes hi ha tres equips de joves: un s’encarrega del recorregut entre Blanes-Centre i la Plaça 11 de Setembre de Mas Enlaire, l’altra a peu de platja i el tercer és itinerant, anant pel municipi de punta a punta. Perquè aquest tercer equip pugui fer la seva feina se’ls ha proveït d’un vehicle, i l’horari en què treballaran és des de les 5 de la tarda fins les 9 de la nit de dilluns a dijous, mentre que divendres i dissabte plegaran a 2/4 de 10 de la nit.

Creu Roja Blanes-Lloret-Tossa ha aprofitat la campanya per fer difusió d’altres tipus de prevencions especialment adreçades al públic jove, i en aquest sentit també es reparteixen preservatius. Tots i totes les joves van identificats com a personal de Creu Roja, compten amb el suport de la Policia Local de Blanes en cas que necessitin la seva intervenció, i en tot moment estan localitzables pel Centre d’Emergències de Creu Roja Catalunya.

Ajuntament de Blanes

Entre les recomanacions que se’ls ha donat per fer la seva feina se’ls ha remarcat que no han de ser invasius amb ningú i evitin interactuar amb les persones joves que no siguin proclius a voler escoltar. Per trencar el gel i iniciar un necessari diàleg amb els joves a qui es vagin trobant se’ls ha explicat que utilitzin el material didàctic lliurat per fer dinamitzacions que demostren sobre l’efectivitat de l’ús de la mascareta, o bé mostrin les estadístiques d’incidència.

Trencar les cadenes de transmissió comunitària

Segons el Departament de Presidència de la Generalitat, les dades epidemiològiques indiquen que Catalunya es troba actualment en una situació de transmissió comunitària, per la qual cosa es considera necessari trencar les cadenes de transmissió comunitària per evitar que continuï creixent el nombre de casos. Un exemple és que, mentre que en el passat mes de març el percentatge de casos positius de COVID-19 als joves d’entre 10 i 29 anys era només del 6%, al mes de juliol va passar a augmentar fins al 26%.

Per la seva banda, al grup de joves que tenen de 20 a 39 anys d’edat s’ha passat d’un 15% fa cinc mesos a un 40% en l’actualitat. Això ha mogut l’administració pública catalana a engegar aquesta campanya específica que pretén arribar a un públic objectiu d’uns 100.000 joves fins al 15 de setembre. L’acció s’està fent prioritàriament en poblacions costaneres com Blanes, on hi ha major afluència de grups d’adolescents i joves, amb una major densitat poblacional i on es concentren espais de major risc vinculats a activitats lúdiques i d’oci.