Exposició de pintures de Joel Ristol a Casa Saladrigas de Blanes

Ja ho diu l’adagi que qui perd els orígens perd la seva identitat. A Blanes, sortosament, aquest perill no existeix. No tan sols per la magnífica tasca de recuperació de la memòria històrica que exerceix l’Arxiu Municipal, o les instantànies que recullen exèrcits de fotògrafs professionals i aficionats o la veterana AFIC, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes.

Escriptors, pintors, músics, cineastes i fotògrafs han plasmat amb els seus treballs el Blanes d’ara i de sempre, però sovint la mirada pretèrita que es pot fer des del futur que ara és present, pot ser la més interessant i suggeridora. És el joc que ens proposa el jove artista blanenc Joel Ristol, que ha inaugurat una nova exposició a l’emblemàtica Casa Saladrigas.

Presentada amb el títol Blanes, tan sols una història, l’exposició està formada per un seguit d’imatges pictòriques –oli sobre tela- que transporten el visitant al Blanes del passat comparat gràcies al complement de la instantània fotogràfica que situa la creació artística en l’actualitat. D’aquesta manera, hi ha una comparació visual entre el passat i el present que permet una experiència completa, tant si es coneix Blanes com si s’hi acaba d’arribar.

Els quadres de Joel Ristol reinterpreten el passat tot utilitzant una sèrie de recursos pictòrics com ara les taques als marges de les obres, que li confereixen un deix romàntic i qualitatiu a l’hora. Com sol passar sempre en les creacions de l’artista blanenc, vol anar més enllà de la pintura i la revesteix d’un significat que en aquest cas transmet la idea de l’inexorable pas del temps, com tot s’acaba perdent en la memòria però torna a reeixir gràcies als quadres.

Entre les creacions que conformen l’exposició de Joel Ristol s’hi reprodueix el Primer Casino de Blanes que, amb 150 anys d’història, va néixer en la dècada dels anys 30. També hi na una imatge poc vista de la Parròquia Santa Maria agafada des del Carrer Valls; Sa Palomera i la punta de Santa Anna des de davant la roca; l’antiga Font de la Creu; les antigues Drassanes de l’Esteveta; o bé una panoràmica del Port i el Convent de Blanes que correspon als anys 20.

Inspirat en les històries de la seva tia àvia, Núria Bussot

Els actuals temps marcats per les mesures de prevenció de la COVID-19 han fet que la inauguració de l’exposició de Joel Ristol hagi estat molt simbòlica i sintètica: l’han acompanyat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el regidor de Cultura, Albert Sanz, comptant també amb una convidada molt especial: la tia àvia de l’artista, Núria Bussot.

Especial no tan sols pel seu parentiu, sinó sobretot perquè va inspirar l’artista a l’hora de plantejar-se aquesta exposició. Les històries que li explicava sobre el Blanes del passat: quan les dones s’encarregaven de cosir les xarxes dels pescadors, el camí cap a la Fàbrica dels Teixits, els balls a l’envelat i altres petites grans coses de temps pretèrits van remoure la imaginació de Joel Ristol, qui va investigar en diversos llibres buscant fotografies que retratessin aquell bocí de memòria relatat per boca de la seva tieta-àvia.

També han acompanyat a Joel Ristol en la inauguració en petit comitè dos seus amics col·laboradors en l’elaboració del catàleg que complementa l’exposició: Aitor Roger –autor dels textos- i Pere Vendrell, qui ha tingut cura de la portada i també de la web de l’artista. A banda dels olis, també a l’exposició hi ha un recull de diferents dibuixos en petit format realitzats amb tinta on hi ha racons del Blanes passat que actualment ja són desapareguts.

És una mostra amb veu pròpia: Temps era Temps que forma part de Blanes, tan sols una història com un complement que dóna visibilitat a tots els indrets de fora vila que en molts casos són els que més han canviat. A la sala també es pot visionar un vídeo que plasma en imatges i veu la mostra pictòrica. L’exposició es podrà visitar fins el 29 d’agost, els matins de dimarts a dissabte des de les 10 a 13 h, i a les tardes de dijous a dissabte, de 17 a 20 h.

Joel Ristol, un inquiet artista blanenc

Precisament el primer lloc de Blanes on es van poder començar a gaudir de les creacions d’aquest jove artista va ser el maig de 2017 a la mateixa Casa Saladrigas. Llavors formava part de l’exposició col·lectiva ‘Joves Talents V.5’, i a partir d’aquí ha alternat mostres del seu art amb il·lustracions i dissenys, entre d’altres manifestacions artístiques. A tall anecdòtic, si es vol, també és conegut a Blanes per haver guanyat en successives ocasions primers premis del Concurs de Pessebres.

Malgrat la seva jovenesa –Joel Ristol té 19 anys-, les seves creacions estan plenes d’un contingut que sobta que corresponguin a una persona d’aquesta edat. Ara la seva expertesa es veu complementada a través d’un món ple de possibilitats, un univers dictat per la seva pròpia creativitat. Des de petit ja va començar a mostrar interès per l’art, i en part va ser gràcies als dibuixos del seu besavi.

La seva infantesa i joventut han transcorregut majoritàriament a Blanes, on és nascuda la seva mare. Aquí ha desenvolupat la seva creativitat, on va començar a dibuixar i pintar amb el seu mestre, Quico Ros. Des d’aleshores ha treballat en la creació i formació de la seva pròpia idea de què és l’art, creant un univers personal que fa arribar a tothom a través de les seves obres.

Fotos: Ajuntament de Blanes