Blanes tindrà d’aqui a un any un Pla Director de Participació Ciutadana

  • A la reunió van assitir unes 70 persones

    L’elaboració del pla es farà amb l’aportació ciutadana i del teixit associatiu del municipi, amb l’objectiu que pugui estar enllestit per aprovar-loa finals del 2013

El ple de l’Ajuntament de Blanes del passat juliol va aprovar per majoria l’elaboració d’un Pla Director de Participació Ciutadana (PDPC), una eina per a promocionar la transparència democràtica i la participació al municipi.

 

Actualment, a Blanes es disposa d’un Reglament de Participació Ciutadana que data de l’any 2006 i que, en línies generals, exposa i especifica una sèrie de drets que els ciutadans tenen reconeguts. Ara, amb l’elaboració del PDPC es volen establir mecanismes clars i pràctics per aconseguir que tant les entitats com els ciutadans puguin participar de manera vinculant en algun àmbit de la vida pública i comptin amb una major capacitat decisòria.

Des de l’Àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament s’ha esbossat el procés de treball tècnic i participatiu que ha de conduir a la redacció del document. Això inclou la creació d’una Comissió de Seguiment, formada per una representació de la pluralitat associativa i ciutadana de Blanes.

Amb l’objectiu de presentar i debatre aquest procés d’elaboració, el passat dia 4 es va fer una reunió informativa a la Biblioteca Comarcal la qual es va convidar a assistir representants de les entitats blanenques en tots els seus àmbits (cultural, veïnal, esportiva, joventut, acció social i cooperació, educació, medi ambient, salut, lleure, gent gran, igualtat/dona, religió i professionals).

L’acte de presentació del procés d’elaboració del PDPC el va encapçalar la regidora de Participació Ciutadana, Lourdes Fàbrega, qui va manifestar als assistents: «Estic convençuda que per millorar la democràcia i la manera de fer les coses a Blanes un dels principals mitjans és el Pla Director de Participació Ciutadana. És tasca de tots els ciutadans l’impuls que pugui acabar prenent aquest pla».

Procès d’elaboració

Després d’aquest acte de presentació, el procés d’elaboració del PDPC ha marcat un ambiciós procès de treball. El proper mes de gener es formarà la Comissió de Seguiment, així com la creació d’una pàgina web i facebook del pla. Entre els mesos de gener i abril es vol tenir enllestida la diagnosi mitjançant la recollida de dades i enquestes, a més d’entrevistes a persones clau del municipi.

L’elaboració de propostes s’ha previst que es pugui començar a fer entre els mesos de maig i juny, seguida per la redacció del PDPC que es faria entre juliol i novembre. La presentació a la ciutadania s’ha fixat l’objectiu que es pugui fer al novembre, i posteriorment es portarà a l’aprovació del ple municipal.

Pel que fa al punt de partida de tot el procés, la creació de la Comissió de Seguiment, estarà composada per al voltant d’una trentena de persones: 1 representant d’entitat de cada àmbit associatiu, 4 ciutadans no associats i 1 representant de cada partit polític que es va presentar a les darreres eleccions municipals. Per tant, poden haver fins a 9 representants polítics, ja que als darrers comicis locals es van presentar PSC, CiU, EUiA-ICV, PPC, CUP, ERC, C’s, PDB-PROA i SI.