El conseller Calvet es reuneix amb l’alcalde de Blanes i visita deprés el port

Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, han encapçalat una reunió de treball que ha tingut lloc a primera hora del matí a l’Ajuntament.

Els acompanyaven una vintena d’alts càrrecs del territori, així com directors generals i tècnics de les diferents institucions i departaments que estan treballant en la reparació dels danys causats pel Temporal Glòria.

Posteriorment, la comitiva s’ha traslladat al Port de Blanes, on ja han començat els treballs preliminars de preparació de cara a la posada en marxa de les obres definitives que caldrà fer per rehabilitar el dic malmès al gener. Tant en la reunió com en la posterior visita sobre el terreny també han participat membres de l’equip de govern de l’Ajuntament de Blanes, així com representants de la resta de grups polítics. A la zona portuària s’han afegit a la comitiva el patró major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas, així com el president del Club de Vela Blanes, Joan Balaguer, entre d’altres.

Al terme de la visita l’alcalde de Blanes s’ha mostrat satisfet per la visita del conseller de Territori i Sostenibilitat perquè s’ha pogut completar la informació inicial que s’havia fet arribar al consistori blanenc. D’altra banda, ha valorat positivament el gran desplegament de tècnics i responsables de departaments que han anat presentant un a un els diferents aspectes en què s’està treballant.

Ara bé, Àngel Canosa també ha lamentat que no s’han complert les expectatives generades per la visita: «Naturalment, agraeixo que el conseller hagi vingut a Blanes acompanyat de tota la gent del seu departament per explicar com avancen les reparacions i les novetats al respecte. Ens han donat molts dades, però s’han adquirit molt pocs compromisos». Respecte els 10 mesos en què es temporalitza la construcció tant del pont ferroviari com el pont de trànsit rodat, l’alcalde remarca: «Són 10 mesos que sembla que no comencin a comptar mai: quan acabi la demolició o quan comencin les obres?”»

Ajuntament de Blanes

Inversió de 2,13 M€ per a la rehabilitació del dic del Port

Durant la visita a la zona portuària s’ha ampliat in situ la informació que ja s’havia aportat durant la reunió de treball en relació a la reparació de la part del dic de recer afectada pel temporal. El conseller Damià Calvet ha explicat que els experts en la matèria estan fent un estudi de propagació d’onatge a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i dels resultats se n’extraurà la millor solució tècnica a aplicar per reparar l’estructura danyada.

La previsió és que l’actuació pugui començar entre l’abril i el maig amb una inversió d’uns dos milions d’euros en obres de reparació. A aquesta xifra cal afegir-hi la inversió ja realitzada de 130.000 €, que inclouen les obres d’emergència que es van fer quan encara no havia amainat el temporal, l’estudi de l’onatge de la UPC i la redacció del projecte constructiu per fer la reparació. D’aquesta manera, la inversió total a causa del temporal suma 2.130.000 €.

Sobre aquesta darrera qüestió, l’alcalde de Blanes ha demanat que, un cop s’hagin enllestit les obres de reparació, que requeriran que camions i maquinària pesant circulin pel centre de la població per anar fins al port, es repari l’asfalt i la calçada malmesa. Àngel Canosa ha recordat que Blanes ja té l’experiència prèvia del pas de vehicles de gran tonatge per l’ampliació del port que es fa fer fa gairebé una dècada: “Llavors no vam estar prou àgils com perquè ens ho arrangessin i vàrem haver d’afrontar-ho des de l’Ajuntament. Ara, tot i que agraïm que es faci la reparació, no voldríem que es tornés a repetir”.

Altres qüestions que s’han tractat al llarg de la visita estan relacionades amb l’ACA, l’Agència Catalana de l’Aigua, o bé les adaptacions al canvi climàtic que es volen introduir en diverses infraestructures i sobre el territori per evitar que fenòmens anàlegs al Temporal Glòria arribin a causar aquest grau d’afectacions. El conseller de Territori i Sostenibilitat també ha aportat una dada global al respecte: els danys causats pel Temporal Glòria ascendeixen a més de 50 M€ en rius i infraestructures del cicle de l’aigua: unes 600 actuacions arreu de Catalunya.