El «Premi Es Niell» del Club Vela Blanes torna ha quedar desert

Els membres del jurat i l’alcalde de Blanes Josep Marigó / Foto: JFG – Blanesaldia

El «Premi Es Niell» d’investigació d’història marítima de Blanes, que convoca el Club de Vela Blanes, ha quedat desert. El jurat del premi, dotat amb 3.000 euros, s’ha reunit avui al migdia en el local social de l’entitat i ha donat a conèixer el seu veredicte. Al concurs s’havia presentat un únic treball, titulat «Recerca dels nostres mestres d’aixa i els seus vaixells».

 El jurat, en el seu veredicte considera que el text presentat és una «excel•lent recopilació» de dades. No obstant això, té «deficiències importants d’estructura» i manca «de la metodologia mínima necessària» per fer-se mereixedor del premi, segons s’indica en l’acta del jurat.

Laureà Carbonell, president del jurat / Foto: JFG – Blanesaldia

Laureà Carbonell, president del jurat, capità de la marina mercant i Doctor en Història, va manifestar que el jurat estava compungit per no poder lliurar el premi. «El treball presentat és una aportació de dades valuosa, però li falta una elaboració d’aquestes dades». Al no desenvolupar ni contextualitzar la informació aportada, el treball s’ha considerat insuficient per merèixer el premi.

L’any passat el «Premi Es Niell» també va quedar desert i el 2010 es va lliurar un accésit. Amb vista a aquest any, el Club de Vela va informar a les universitats d’Història i als arxius marítims de l’existència del premi, a fi de rebre textos que poguessin optar al guardó. Per desgràcia aquesta labor no ha donat fruits, a pesar que «Es Niell» té un premi en metàl•lic important, especialment en aquests temps de crisis.

Cal assenyalar que l’extensió dels treballs ha de ser d’un centenar de folis i que en arxius de les Illes Balears i altres poblacions marítimes existeix documentació relacionada amb l’activitat comercial marítima entre Blanes i altres ciutats amb port. És la matèria primera que hi ha que investigar i posar en valor amb coherència per guanyar el premi.

Continuïtat del premi

En l’acte, els responsables del Club Vela Blanes han assenyalat la voluntat de l’entitat de continuar aprofundint en la investigació rigorosa i acadèmica de la relació entre Blanes i el mar. En base a aquest fet, ja s’ha convocat la V Edició del Premi Es Niell de recerca de la història marítima de Blanes.

El president del Club de Vela Blanes, Amadeu Nualart, ha destacat en el seu parlament la voluntat de la institució de donar continuïtat a aquesta iniciativa que segueix la línia oberta pel Club de vincular molt estretament la vela, el mar, els valors de la navegació i la seva divulgació.

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, ha animat els representants del Club de Vela Blanes a continuar amb aquesta iniciativa que beneficia el Club i a tota la vila. També ha posat l’èmfasi en el fet que un jurat rigorós és essencial per a un premi que pretengui assolir l’excel·lència i prestigi com és el cas del premi Es Niell.