Acte informatiu de la PAHC Blanes sobre l’aplicació del nou decret llei d’habitatge del Parlament

PAHC Blanes

L’Ateneu Popular de Blanes s’ha omplert aquest dissabte per escoltar les explicacions de l’advocada Núria Vilarnau, del Col.lectiu Ronda, i els activistes Rafa García i Marta Afuera amb intervencions i preguntes dels assistents sobre el nou Decret Llei 17/2019 de Mesures Urgents per Millorar l’Accés a l’Habitatge aprovat pel Parlament de Catalunya la setmana passada.

La Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) Blanes ha dut a terme aquest dissabte un acte per informar i debatre el nou decret amb les persones afectades. Des d’aquest col·lectiu exigeixen als Jutjats, Generalitat i Ajuntaments un estricte compliment de la normativa sobre habitatge per protegir a les persones més vulnerables.

El nou Decret Llei obliga als propietaris de més de 15 habitatges a oferir un lloguer social a les persones i famílies vulnerables que han ocupat un habitatge abans del 30 de juny de 2019 si son desnonats. I preveu sancions de 1.000 euros mensuals si incompleixen la seva obligació legal.

PAHC Blanes

Per aplicar correctament el nou Decret d’Habitatge, que ja està vigent, les àrees d’Habitatge i Serveis Socials dels Ajuntaments i la Generalitat han d’adaptar els seus protocols tant pel que fa als processos de desnonaments com a l’hora d’aplicar les sancions si és que els bancs, fons d’inversió i empreses que tenen més de 15 habitatges incompleixen la llei quan no ofereixen lloguers socials i mantenen els habitatges desocupats.

S’amplia també la facultat dels Ajuntaments i la Generalitat d’expropiar l’ús dels habitatges buits de grans tenidors. Entre moltes més mesures en defensa del dret a l’habitatge es fixa un termini d’un any a partir de l’entrada en vigor perquè els ajuntaments inscriguin en el Registre de Planejament Urbanístic l’inventari de béns i drets que integren el patrimoni públic del sòl i d’habitatge respectiu i el seu balanç de situació.

La PAHC Blanes ha sol·licitat una reunió amb l’Ajuntament de Blanes (ERC-BECP) per parlar d’aquests canvis i de com afectarà a les famílies i persones que pateixen l’emergència habitacional al municipi.