L’Ajuntament de Blanes acredita 62 persones perquè puguin donar aliments a les colònies de gats de la vila

Se’ls ha lliurat un carnet que els autoritza per poder fer-ho, ja que l’Ordenança Municipal prohibeix alimentar animals a la via pública, llevat en aquest cas de les persones a qui s’ha acreditat.

Ahir es van lliurar els carnets que acrediten als seus titulars perquè puguin alimentar les colònies de gats al carrer que hi ha a Blanes. L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de Protecció i Benestar dels Animals, Marina Vall-Llosada, acompanyats de la presidenta de Sa Gatonera, Montse López. També van participar una agent de la Policia Local de Blanes, i la tècnica de Salut Pública, Sílvia Castiñeira.

Sa Gatonera és una associació blanenca formada per veïns i veïnes voluntàries de Blanes, a qui els preocupa la problemàtica existent amb la superpoblació felina urbana. Sobretot pel què aquesta situació comporta: abandonaments a la via pública que poden acabar sovint amb la vida dels gats, molèsties i queixes dels veïns, perill de manca de salubritat, etc.

L’Ajuntament de Blanes ha expedit un total de 62 carnets per a sengles persones que, a partir d’ara, estan autoritzades per poder alimentar els gats a la via pública. Aquesta acreditació ha estat necessària perquè, del contrari, aquests voluntaris i voluntàries estarien infringint l’Ordenança Municipal que prohibeix a la ciutadania alimentar animals –gats, coloms, gavians, ocells…- a la via pública.

Conveni per a la gestió de les colònies de gats a Blanes

El passat mes de juny l’Ajuntament de Blanes va signar un conveni amb Sa Gatonera per a la gestió de les colònies de gats al carrer. Mitjançant aquest acord, el consistori autoritzava els alimentadors i alimentadores perquè, al mateix temps, també s’encarreguessin del control dels diferents llocs on s’hi aixopluguen els felins, espais distribuïts arreu del municipi.

Al conveni s’especificava un ‘Protocol de Bones Pràctiques’ per a l’alimentació de les colònies de gats. En aquest sentit, ja s’hi establia que cada colònia comptaria amb un màxim de quatre persones autoritzades com a alimentadors, i un d’ells serà la persona responsable de la colònia, de manera coordinada amb la resta de persones que també s’encarreguen de l’avituallament.

Els punts d’alimentació estan instal·lats en zones amagades, de manera que els altres animals no controlats no puguin accedir-hi, sobretot altres tipus d’animals que no desperten tanta tendresa, com ara rates, ratolins, escarabats, o fins i tot coloms, gavians o altres espècies que es consideren plagues. De fet, és responsabilitat dels alimentadors i alimentadors mantenir neta la zona.

Per aquest darrer motiu, posen el pinso i l’aigua en recipients que es puguin rentar i, sempre que és possible, es tracta de menjadores. Aquests recipients no es poden quedar de manera permanent a la via pública, i cal netejar i recollir les restes d’aliments que altres veïns hagin pogut deixar. Es tracta de poder minimitzar tant les olors desagradables com la presència de cucs o mosques, així com de deixalles escampades.

Tanmateix, s’indicava que l’alimentació ha de ser preferentment amb pinso sec, ja que evita la presència de restes d’aliments en estat de putrefacció, les males olors i la conseqüent proliferació d’insectes, plagues, o bé problemes digestius que puguin tenir els animals. D’altra banda, el pinso és l’aliment més equilibrat per als gats, ja que els especialistes consideren que té tots els nutrients que necessiten.