L’escriptora Rosa Maria Aladern presenta ‘L’hoste inesperat’, el seu darrer llibre

Ajuntament de Blanes

La sala d’actes de la Biblioteca Comarcal de Blanes va acollir ahir la presentació de L‘hoste inesperat, el darrer llibre de l’escriptora blanenca Maria Aladern Sagrera. L’acte va comptar amb una presentació a càrrec de la també escriptora blanenca, Montserrat Medalla, i la directora de l’Oficina de Català del CNL a Blanes, Elisa Sola.

La història de L’hoste Inesperat arrenca la nit de Nadal, quan els efluvis etílics d’unes quantes copes d’escumós ajuden les dues protagonistes –la Teresa i la Júlia- a fer un repàs de la seva vida i les relacions amb la família. Troben a faltar els homes, però també brinden per la seva llibertat i ni tan sols la perspectiva de la mort fa que perdin la son.

El què no saben, ni de bon tros, és que l’endemà mateix un hoste inesperat trucarà a la seva porta. El retrobament de l’oncle Mateu serà un revulsiu per a la família en el decurs d’un dinar on aviat quedarà clar que tothom té un cadàver a l’armari, alguna cosa per amagar. L’autora, amb un peculiar sentit de l’humor, vesteix la novel·la amb un diàleg engrescador, amb un final que li dóna la volta a tota la ruta mental que s’havia plantejat el lector, com en les millors novel·les de misteri on l’assassí no sempre és el majordom.

Maria Aladern Sagrera

Va néixer a Blanes el 17 d’octubre de 1941. Filla de pescadors i néta de pagesos, ha dedicat gran part de la seva vida al comerç. Va ser al deixar les seves obligacions professionals quan va començar la seva carrera literària després de formar-se en l’aprenentatge de tècniques de narració a l’Ateneu Barcelonès. La seva primera novel·la, ‘Camins d’Arrels’, va guanyar l’any 2012 el IV certamen Paraules a Icària, convocat per l’Ajuntament de Barcelona i Edicions Saragossa.

Dos anys més tard va publicar ‘El bram de l’aigua’, i al 2017 ‘Escales amunt’, que també va ser guanyadora en la IX edició del certamen Paraules a Icària, més concretament a la categoria ‘El Cistell’. Totes quatre creacions, inclosa l’actual, les ha publicat a través d’Edicions Saragossa.