L’Ajuntament de Blanes demana a la Generalitat que abandoni el projecte de prolongació de la C-32

L’Ajuntament de Blanes ha fet pública avui divendres una Declaració Institucional en relació a la prolongació de l’autopista C-32 entre Blanes i Lloret, expressant el seu posicionament en contra del projecte, dos dies després de l’aturada cautelar de les obres ordenada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)

Han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el primer tinent d’alcalde, Jordi Urgell, acompanyats de diversos regidors i regidores de l’equip de govern. En la declaració, s’explica que el posicionament contrari al projecte de prolongació de la C-32 entre Blanes i Lloret està avalat pel resultat de la consulta popular que es va fer en aquest municipi el 17 d’abril de 2016.

En aquella consulta més del 71% dels participants es van posicionar en contra, amb un total de 1.706 vots, mentre que el 28% -671 persones- van fer-ho a favor. El cens total era de 32.825 persones amb dret a vot, de les quals van participar-hi 2.391 persones, un 7’28%. Posteriorment a la consulta, el ple del 28 d’abril d’aquell mateix any l’Ajuntament de Blanes va aprovar per unanimitat fer seu el resultat de la consulta popular.

Rebuig a la construcció de la prolongació de la C-32 entre Blanes i Lloret

En relació a aquesta decisió, en la declaració s’especifica: “Ara, des de l’Ajuntament de Blanes volem mantenir i enfortir el compromís adquirit i expressem el nostre rebuig a la construcció de la prolongació de l’autopista. Els boscos del Vilar, la zona de la riera de Salomó i els Tres Turons, entre d’altres espais naturals, quedaran significativament alterats amb la construcció d’aquesta infraestructura”.

Tot i que actualment les obres s’hagin aturat pel TSJC, l’alcalde ha demanat a la Generalitat que rectifiqui: “Tenim l’oportunitat de poder rectificar, i per això emplacem a l’autoritat competent, la Generalitat de Catalunya, perquè redreci la situació i s’opti per una solució que no malmeti més al territori. Demanem a la Generalitat de Catalunya i a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat que donin compliment al compromís expressat per aquesta mateixa conselleria temps enrere, de no executar l’obra mentre hi hagi part del territori afectat que s’hi ha manifestat en contra”.

Al terme de la declaració, també s’expressa la solidaritat de l’Ajuntament envers la ‘Plataforma Aturem la C-32’, i reitera la seva petició al govern català perquè aturi definitivament els treballs: “El poble blanenc, parlant a través del seu alcalde, lamentem la manera com s’han estat fent les primeres passes d’aquest projecte. (…) Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Blanes demana una rectificació de la Conselleria de Territori de la Generalitat que comporti la suspensió definitiva de les obres de prolongació de l’autopista C-32. No volem aquesta prolongació per tot el què suposa la destrucció del bosc, i perquè no respecta la voluntat popular expressada en una consulta legítima i avalada per aquest mateix consistori”.

Agraïment de la Plataforma Aturem la C-32

Diversos ciutadans i ciutadanes han assistit avui al matí a la lectura de la Declaració Institucional, entre elles representants de la Plataforma Aturem la C-32 i SOS Costa Brava. Un dels seus portaveus, Joan Mora ha expressat l’agraïment del col·lectiu envers el consistori blanenc, ja que d’aquesta manera un dels quatre ajuntaments relacionats territorialment amb el projecte que s’ha posicionat clarament en contra del projecte. Els altres tres són Tordera, Lloret i Tossa de Mar, que estan a favor.

Mora ha remarcat la coherència i valentia de l’equip de govern de l’Ajuntament de Blanes al fer aquesta declaració pública, ja que no estan del tot clars els posicionaments dels respectius municipis afectats. Si bé Lloret de Mar i Tordera estan a favor i en aquesta darrera població s’està plantejant fer una consulta popular, en canvi Palafolls no té cap postura oficial, i Tossa de Mar ha passat de recolzar el projecte a rebutjar-lo.

També ha tingut un agraïment en especial envers tots els voluntaris i voluntàries que durant aquests dies han fet accions reivindicatives a la zona d’obres: “Vull agrair tothom qui ha col·laborat, en especial els qui durant aquests darrers 50 dies han estat al bosc lluitant per protestar en contra d’aquests treballs. S’hi ha deixat la pell”. El portaveu de la plataforma ha remarcat que, en definitiva, estan lluitant per defensar un patrimoni natural, no tan sols pel seu valor mediambiental, sinó també pel valor sentimental que tenen pels blanencs i lloretencs.

Declaració Institucional de l’Ajuntament de Blanes en relació al projecte de  prolongació Autopista C-32

Avui divendres, 12 de juliol, ens trobem a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes per fer una Declaració Institucional en relació al projecte de prolongació de l’autopista C-32.

Com alcalde i màxim representant del poble de Blanes, vull deixar clara la postura d’aquesta institució respecte un projecte que afecta el nostre municipi i el seu entorn natural, patrimoni de tothom.

Volem recordar que en el ple del 28 d’abril de 2016 l’Ajuntament de Blanes va aprovar per unanimitat fer seu el resultat de la consulta popular que havia tingut lloc uns dies abans, el 17 d’abril d’aquell mateix any.

Aquest posicionament contrari al projecte de prolongació de la C-32 va estar avalat pel resultat d’una consulta on més del 71% dels votants es van posicionar en contra, mentre que el 28% ho van fer a favor.

Ara, des de l’Ajuntament de Blanes volem mantenir i enfortir el compromís adquirit i expressem el nostre rebuig a la construcció de la prolongació de l’autopista.

Els boscos del Vilar, la zona de la riera de Salomó i els Tres Turons, entre d’altres espais naturals, quedaran significativament alterats amb la construcció d’aquesta infraestructura.

Si bé les obres s’han aturat arran de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha dictaminat que l’avaluació ambiental no sembla complerta i suficient als efectes de la tècnica requerida per la Llei del Canvi Climàtic, no podem conformar-nos.

Ara tenim l’oportunitat de poder rectificar, i per això emplacem a l’autoritat competent, la Generalitat de Catalunya, perquè redreci la situació i s’opti per una solució que no malmeti més al territori.

Demanem a la Generalitat de Catalunya i a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat que donin compliment al compromís expressat per aquesta mateixa conselleria temps enrere, de no executar l’obra mentre hi hagi part del territori afectat que s’hi ha manifestat en contra.

El poble blanenc, parlant a través del seu alcalde, lamentem la manera com s’han estat fent les primeres passes d’aquest projecte. La tala massiva de bosc ha provocat ja força estralls.

També volem expressar la nostra solidaritat envers la ‘Plataforma Aturem la C-32’, que inclou veïns i veïnes de Blanes que s’han vist abocats a haver de defensar la natura. Sobretot ara quan, malgrat l’alt risc d’incendi que hi ha arreu del territori, teníem moto-serres i maquinària pesant fent tasques de tala als nostres boscos.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Blanes demana una rectificació de la Conselleria de Territori de la Generalitat que comporti la suspensió definitiva de les obres de prolongació de l’autopista C-32.

No volem aquesta prolongació per tot el què suposa la destrucció del bosc, i perquè no respecta la voluntat popular expressada en una consulta legítima i avalada per aquest mateix consistori.

Blanes, a 12 de juliol de 2019.-

Fotos: Ajuntament de Blanes