Salut investiga l’origen de vuit casos de legionel·losi declarats aquesta setmana a Blanes

L’Agència de Salut Pública està investigant l’origen de set casos de pneumònia per legionel·la que es van declarar al llarg de la setmana passada al municipi de Blanes. En un primer moment els afectats van rebre assistència a l’Hospital Comarcal de Blanes, a l’Hospital Sant Joan de Reus, a l’Hospital General de Granollers i a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Actualment estan hospitalitzats tres dels afectats: un a Blanes, un a Granollers i el darrer a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta.

 

Els afectats són tres turistes holandesos, dos homes de 59 i 67 anys i una dona de 58 anys, una dona letona de 62 anys, tres homes residents a la demarcació de Barcelona de 48, 81 i 82 anys, a més del veí de Blanes de 54 anys.

Els tres primers casos declarats eren els turistes holandesos, que estaven allotjats en un càmping de la localitat. Immediatament els tècnics van centrar les investigacions en les instal·lacions d’aquest càmping, on van fer tractaments preventius en els mòduls dels sanitaris i en una piscina. Els tres següents casos, però, eren de persones que residien en habitatges al mateix municipi, la qual cosa va fer ampliar la zona d’investigació.

Divendres a la tarda, els tècnics van prendre les darreres mostres en torres de refrigeració de dues empreses del municipi properes al càmping. Aquest cap de setmana s’han fet les anàlisis corresponents, els resultats de les quals probablement permetran concloure l’origen de l’afectació. En tot moment s’ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes per dur a terme les mesures de control.

Recomanacions als ciutadans

– La legionel·losi no es transmet per contacte de persona a persona.
– Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
– Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.
– Es poden ingerir els aliments rentats amb aigua.