Opinió d’ERC Blanes: ‘Convertir Nylstar en un espai singular de producció industrial’

Blanesaldia.com

Ara fa uns mesos que vam engegar un seguit de contactes i de converses que aquests dies hem anat tancant. Així, doncs, aquesta primera fase, la de les converses inicials que tenien com a objecte obrir un camí que ens portés a reflexionar i buscar sortides per al futur econòmic de Blanes s’ha fet possible amb el concurs i la participació de força gent i la voluntat decidida de la gent d’ERC a Blanes.

Efectivament, fa mesos ja que vam començar a parlar sobre una idea que, de mica en mica, ha anat agafant forma i que encara hem d’acabar de definir plegats. Una idea, però, que obre finestres de bat a bat per a les perspectives econòmiques dels blanencs i blanenques a mig i llarg termini.

Si haguéssim de triar una de les febleses com a societat que s’ha arrossegat fins avui, segurament que nosaltres destacaríem una incapacitat crònica per engegar projectes de futur creïbles i factibles, projectes esperonadors que generin riquesa que també es pugui socialitzar i capaços de fer un tomb a una progressiva pèrdua de confiança en les nostres capacitats col·lectives. En aquest sentit, hem arribat a ser la Vila amb l’índex d’atur més alt de tota la comarca de La Selva… podem afirmar que aquest “honor” ha estat el resultat d’unes decisions (o d’una falta de decisions) al darrere de les quals hi ha hagut responsabilitats concretes.

Des d’ERC, vam voler mirar una situació complexa com una oportunitat. Som conscients que parlar de la SAFA sacseja sentiments i records, i a la vegada som conscients que parlar de la SAFA, és també parlar de Blanes. A la Nylstar, van arribar fa dècades molts dels nostres veïns, convilatans vinguts d’arreu per llaurar-se un futur… però ara, tots plegats hem de veure com els seus fills, les seves netes, veïns i veïnes nostres també, han de buscar un futur laboral lluny de Blanes.

Per això, i durant mesos, en un silenci prudent i esperançat alhora, hem anat parlant amb tots els agents que hem pogut, oficials i no oficials, xerrant i compartint el nostre projecte per recuperar el que va ser l’antiga SAFA com a motor de dinamisme i com a base d’expansió d’un futur ple de possibilitats.

La idea és, per a nosaltres, vèncer la dinàmica de creure en antics models productius que no tornaran i aspirar a convertir l’històric espai de Nylstar en un eix on situar el que ha d’acabar essent un espai singular de producció industrial i, alhora, un centre de formació contínua d’alta qualitat.

Twitter Salvem Nylstar

Cal tornar a situar Blanes al mapa com un punt neuràlgic en el sector tèxtil, no només a Catalunya, sinó arreu. Pensem en un espai on la producció, el disseny, la investigació, el desenvolupament tecnològic, la innovació i la formació vagin de la mà i creïn sinèrgies positives. Hem iniciat un llarg recorregut. Hem hagut de pujar a un d’aquells trens antics que van lents sí, però en som a dalt i, malgrat tot, arribarem a destí. Haurem de canviar vies, màquines i obrir nous destins perquè el que us volem dir és que, de les converses que hem tancat aquests dies, no es desprèn que el viatge en aquest tren sigui un recorregut que serveixi per recordar el passat, sinó que mostra una ruta oberta per ser recorreguda amb valentia i amb molta gent agafada de les mans.

Futur. Convertir un espai físic que només sobreviu «a la memòria dels veïns» en un lloc on joves i no tan joves puguin treballar, formar-se, fer pràctiques en centres punters i trobar feina sense haver de marxar gaire lluny del seus domicilis. Volem tornar a fer reviure la Nylstar i, per a nosaltres, això vol dir que el poble, que els veïns, tornin a fer seu aquell espai. Dels seus carrers ara buits, dels seus espais ara en estat precari, podem trobar l’espurna per construir futur.

Apostar per la formació i el desenvolupament, pel bé comú és una prioritat i la millor manera d’invertir en la gent.

Fer conviure una oferta formativa integral, que combini formació ocupacional, formació reglada i contínua amb l’arribada de noves empreses del mon tèxtil, ja siguin tallers mecànics, estudis de disseny, tallers de confecció, espais de desenvolupament industrial de diversa índole. Es tracta de reconvertir dinàmiques destructives i espais degradats en territori renovat, en força col·lectiva.

N’hem parlat i en continuarem parlant. En aquestes converses futures caldrà la complicitat de tothom. Des del nostre punt de vista, cal acabar amb aquest conformisme desil·lusionant. És hora d’afrontar els projectes que realment necessita Blanes i hora de donar oportunitats als nostres veïns. Caldrà arribar a acords que no poden ser moneda de canvi de res. Serà així com aquest èxit que desitgem serà l’èxit de tots.

És per tot això que oferim aquest primer apunt informatiu. D’avui endavant, anirem fent públics els passos que farem, amb qui els farem i com de planer o de costerut trobarem el camí.

El canvi que volem, el principal de tots els canvis, és confiar en les oportunitats col·lectives; generar canvis de cicle positius, en definitiva. Creure en el nostre poble exigeix creure en la nostra gent.

ERC de Blanes
Blanes, 14 de gener de 2019