El fotoperiodista Jordi Borràs presenta a Blanes ‘Dies que duraran anys’, les imatges més emotives del ‘Procés’

La sala d’actes de la Casa del Poble de Blanes va acollir ahir dimecres la presentació del llibre Dies que duraran anys, del fotoperiodista Jordi Borràs. Es tracta d’una narració visual que inclou les imatges més impactants i emotives del ‘Procés’.

Se centra en els darrers mesos del 2017 i arrenca al setembre, quan es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei de Transitorietat Jurídica que va permetre la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, i conclou amb l’exili i empresonament d’alguns polítics catalans després de l’aplicació del 155. Abans, s’atura especialment en dates que van marcar la història del país: el 20 de setembre i el 3 d’octubre.

El treball periodístic de Jordi Borràs al Parlament de Catalunya, els centres de votació de l’1 d’octubre i els moments viscuts a peu de carrer, farceixen un llibre que ja està escrit en imatges en moltes memòries vives, s’estigui a favor o en contra de l’independentisme. A banda d’instantànies de Borràs, també n’hi ha d’altres companys de professió com Sergi Alcázar, Oriol Clavera, Ramón Costa, Sira Esclasans o Míriam Lázaro, entre d’altres. 

La presentació es va tancar amb un torn obert de preguntes on, lògicament, la més recorrent va ser parlar sobre què passarà precisament entre avui i demà divendres 21 de desembre, quan farà un any de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, celebrades quan la Generalitat estava intervinguda per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

L’acte es va haver de retardar mitja hora per la presència en les proximitats de la Casa del Poble del responsable dels GDR del Bages que el passat 6 de desembre va increpar i amenaçar Jordi Borràs durant un acte a Girona. El fotoperiodista va demanar als organitzadors de l’acte a Blanes que contactessin amb la Policia Local en previsió que l’espanyolista d’extrema dreta no volgués rebentar la presentació.

Diversos efectius del cos policial van acostar-se a la Casa del Poble, i finalment l’acte va tenir lloc sense cap ni un incident. La presentació va anar a càrrec de Xavi Ros, qui regenta la Llibreria Ça Trencada de Blanes i, un cop finalitzada, Jordi Borràs va signar diversos exemplars pel nombrós públic que va voler adquirir-ne. Finalment, també van demanar a Jordi Borràs que signés en el Llibre d’Honor de la Casa del Poble.

Fotos: Ajuntament de Blanes