Èxit rotund de la 30a Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós

 

Rècord de participació: es van inscriure 4975 persones

La 30a edició de la Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós –un dels actes més participatiu de la Festa dels Copatrons- que es va celebrar dissabte passat a Blanes va fregar els 5.000 participants. De fet, les inscripcions ja es van haver d’allargar uns minuts més del previst davant l’allau de persones que encara volien apuntar-s’hi.

Finalment es van inscriure 4.975 persones, gairebé 1.000 més que les que van participar l’any 2011. La marxa nocturna popular compta amb un recorregut aproximat d’uns 8 quilòmetres, està oberta a gent de totes les edats i no té caràcter competitiu.

La caminada s’ha convertit al llarg dels anys es un esdeveniment esportiu, social, lúdic i familiar / Foto: José Fernández

Malgrat aquesta darrera característica, val a dir que el primer en fer el recorregut (pel qual va invertir uns 25 minuts) va ser el corredor de Lloret José Luis Blanco, atleta olímpic a Pekín, medalla de plata al Campionat d’Europa de Göteborg l’any 2006 i diverses vegades campió d’Espanya. L’anècdota és que, a la caminada de l’any 1994, l’atleta lloretenc ja va ser el primer en acabar el recorregut. Darrera d’ell va arribar l’atleta blanenc Xavi Marina.

José Luis Blanco, que també és conegut per organitzar la cursa de San Silvestre –“La Sansi”- de Viladecans, va felicitar l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament de Blanes i el Grup Fondistes Blanes –que són els qui tenen cura de la Caminada Popular de la Nit de Sant Bonós de Blanes- per la impecable organització, que té en compte fins el més mínim detall.

Detalls com per exemple que, a mesura que anaven arribant els participants, se’ls obsequiava amb aigua i síndria per refrescar-se. D’altra banda, al llarg del recorregut i a l’arribada hi ha controls, serveis d’avituallament i serveis sanitaris. Un altre mètode per refrescar-se el van trobar gran part dels participants al costat de l’arribada, a la platja que hi ha a tocar del passeig de Mar. Aquest any el bany nocturn va comptar amb més concurrència que mai, sobretot per ajudar a passar la intensa xafogor que s’està patint durant aquests dies a causa de la onada de calor.

Caminada olidària

Lliurament dels talons a Càritas Interparroquial i El Bon Samarità / Foto: Aitor Roger

Des de l’any 2007 els participants poden aprofitar el moment de la seva inscripció –que significa un cost de 2’50  euros per fer una donació voluntària de 0’50 euros destinats a alguna entitat social del municipi.

Enguany la quantitat recollida a través d’aquestes donacions voluntàries va ser en total de 2.361’50 euros. Minuts abans que comencés la caminada el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Blanes, Xavier Marcos, va fer el lliurament de sengles talons valorats en 1.180’75 euros cadascun a Càrites Interparroquial i El Bon Samarità. Totes dues entitats tenen entre les seves finalitats l’atenció a persones sense recursos econòmics.

30 anys de tradició de la Caminada Popular

La popularitat amb què compta la caminada està avalada no tan sols per la gran varietat d’edats dels participants, sinó també pel seu nombre, que cada edició va en augment. L’any 1983, quan es va fer per primera vegada, van haver unes 400 persones, que van fer un recorregut molt més llarg, de 15 quilòmetres. L’any següent, el 1984, la xifra ja va arribar fins a les més de 700 persones. A l’igual que a la primera edició, la marxa popular va sortir des del passeig de Dintre, davant l’Ajuntament, però en canvi el recorregut es va escurçar fins els 10 quilòmetres. Dos anys més tard, el 1986, la quarta edició ja va doblar aquest nombre, arribant als 1.451 participants.

Els participants van trigar vuit minuts en sortir del passeig de mar / Foto: José Fernández

El 1994 la xifra es va multiplicar per dos novament, arribant a les 3.500 persones, unes 800 més que les que havien participat l’any anterior. La dada curiosa a tenir en compte de l’any 1994 és que el primer en completar la caminada va ser precisament el qui també ho ha fet aquest 2012, l’atleta de Lloret José Luis Blanco.

Tres edicions més tard, l’anècdota de l’any 1997, va ser que la coincidència de la caminada amb la retransmissió televisada d’un partit de futbol entre el Futbol Club Barcelona i el Real Madrid va fer minvar la participació a les 3.402 persones, més de 500 menys que a l’any anterior. A la 20a edició de la caminada, celebrada el 2002, la xifra encara estava situada al voltant dels 4.000, amb un total de 3.926 inscrits. Aquest nombre va davallar fins als 2.131 al 2005, principalment per la pluja que va estar caient durant tot el dissabte en què s’havia de celebrar i que va deixar de fer-ho a la nit.