L’Ajuntament de Blanes restringeix l’horari d’una altra discoteca per solucionar els aldarulls nocturns a Els Pins

La mesura s’ha hagut de prendre després que els propietaris de la Discoteca Arena, des de l’octubre amb reducció horària, han obert una altra sala i propicien el traspàs de clients sense pagar.

L’alcalde de Blanes, Mario Ros, ha signat avui dilluns un nou decret d’Alcaldia amb efectes de compliment immediat i durant set mesos, on se li ordena als propietaris de la Sala Vega que avanci dues hores el seu horari de tancament de l’activitat. Aquesta mesura s’ha hagut de prendre després que a principis del passat mes d’octubre ja es va dictar una primera ordre de reducció horària.

Aquest primer decret va ser pels propietaris de la discoteca Arena, amb l’objectiu de solucionar els aldarulls nocturns que es produeixen entre els barris d’Els Pins i La Plantera especialment entre la nit i matinada de dissabte a diumenge, així com vigílies de festius. Durant l’octubre, doncs, enlloc de tancar a les 6 ho ha de fer a les 4 de la matinada, i en aquest cas el decret s’allargarà durant nou mesos.

L’objectiu, però, no s’ha complert ni de bon tros i, malgrat el patrullatge policial a la zona s’ha mantingut, la mesura no ha tingut els resultats positius que en canvi sí va tenir la primera vegada que es va implantar una reducció horària que va estar vigent del 7 de gener al 31 de març del 2017 a la Discoteca Arena. Si llavors es va constatar una disminució de la problemàtica a la zona, amb una davallada de conductes incíviques i fets delictius, ara en canvi no és així.

Traspàs de clients de la discoteca Arena a la Sala Vega

Segons un informe emès per la Policia Local de Blanes i l’ABP dels Mossos d’Esquadra de la Selva Litoral, un dels principals motius perquè la nova aplicació de reducció horària no hagi estat tan positiva rau en l’estratègia que han emprat els propietaris de la discoteca Arena. Aquest local està a nom de la Societat Blankemar Music S.L., que també disposa d’altres establiments d’oci nocturn i que, a més a més, estan tots força a prop els uns dels altres.

Un d’ells és la Sala Vega, discoteca situada a l’Avinguda Vila de Madrid, al barri d’Els Pins i molt a prop de la discoteca Arena, amb capacitat d’aforament per a 824 persones. La Sala Vega acostumava a estar tancada durant l’hivern, tal com s’havia comprovat els anys anteriors, així com a principis del 2017, quan es va fer el primer decret d’avanç de tancament horari de la Discoteca Arena.

Ara en canvi, s’ha comprovat que la discoteca Sala Vega ha començat a obrir abans de les 4 de la matinada, i des de 2/4 de 4 aproximadament comencen a sortir els joves de la discoteca Arena en direcció a la Sala Vega. Això fa que es produeixi un important moviment de joves que passen pels carrers provocant tot un seguit de molèsties, queixes, i intervencions policials per aquest traspàs de clients d’una discoteca a una altra.

Els efectius policials també han pogut constatar que tots aquests joves que sortien d’un local i anaven a l’altra no havien de pagar. És a dir, amb el segell que els hi posen a la discoteca Arena poden accedir a la Sala Vega de franc. Un altre problema greu afegit, segons consta en l’informe, és que els responsables de la discoteca Arena han suspès l’autobús que acompanyava els joves fins a l’estació de tren quan arribava l’hora de tancar. El servei de transport es feia amb l’objectiu d’evitar els possibles comportaments incívics durant el trajecte de tornada.

La principal conclusió, doncs, és que els joves continuen sortint amb el mateix horari que es pretenia rebaixar amb el primer decret d’avançament de tancament, ja que se salta la mesura fent un traspàs dels joves d’una sala a l’altre.

A més a més, tot el trajecte de tornada a peu fins l’estació de tren creen molèsties i aldarulls, així com actes incívics i danys en vehicles i mobiliari urbà.

Altres dades recollides a l’informe

En la part final del seu informe, tant la Policia Local de Blanes com l’ABP dels Mossos d’Esquadra a la Selva Litoral conclouen que s’hauria de valorar l’ampliació de l’àmbit d’aplicació de la reducció horària aplicada a la Discoteca Arena i fer-ho també a la Sala Vega, tal com de fet s’executarà aquesta setmana. També deixen a la consideració dels polítics la possibilitat d’aplicar algun altre tipus de mesura que es cregui oportuna.

Tanmateix, informen d’una altra qüestió que consideren que s’hauria de tenir en compte. Es tracta que la Societat Blankemar Music SL, a banda de la discoteca Arena i la Sala Vega, també disposa de dos altres establiments d’oci nocturn i que, a més a més, estan geogràficament prou a prop. Aquests dos altres locals son la discoteca Essència, situada a l’Avinguda Mediterrani, i la discoteca Sant Jordi, al Passeig de S’Abanell.

Una 80ena de fets rellevants durant el primer mes d’aplicació del decret

L’informe policial inclou una relació de novetats i fets rellevants recollits pels efectius policials durant el primer mes d’aplicació del decret d’avanç de tancament de l’horari de la discoteca Arena. El llistat s’ha confeccionat consultant la base de dades i fent una selecció per franja horària als carrers on estan situats els dos locals d’oci nocturn, així com als vials propers i del recorregut que fan els joves durant el seu traspàs fins arribar a l’estació de tren.

La relació s’ha fet entre el 5 d’octubre i el 4 de novembre, i sumen una vuitantena d’actes aixecades en aplicació de l’Ordenança de Civisme i de la Llei 4/2015 de Protecció i Seguretat Ciutadana.

Són fets com ara baralles al carrer amb agressions, danys contra el mobiliari urbà, agressions amb lesions, danys a vehicles estacionats –cotxes i motos-, furts, aldarulls i molèsties als veïns, etc.

Fotos: Ajuntament de Blanes