Blanes acollirà la II Fira de Tardor durant el pont de Tots Sants per potenciar les tradicions catalanes

Per segon any consecutiu, amb motiu de la celebració de la festa de Tots Sants, Blanes acollirà un esdeveniment que vol potenciar les tradicions d’arrels més catalanes enfront altres tipus de celebracions que queden una mica més allunyades geogràficament. Es tracta de la ‘II Fira de Tardor’, que tindrà lloc coincidint amb el pont festiu de principis del proper mes: de l’1 al 4 de novembre. 

Seguint la línia de l’anterior edició del 2017, la ‘II Fira de Tardor de Blanes’ posarà l’accent en els elements propis del territori, els trets identitaris de la terra catalana, enlloc d’importar d’altres modes alienes, procedents principalment d’Anglaterra i Estats Units. Igual que l’any passat, l’esdeveniment inclourà tot un seguit d’activitats i elements que volen contribuir a fer passar una estona entretinguda a tothom que s’acosti durant aquests dies festius a Blanes. 

El seu element central és la fira amb 25 parades que s’instal·larà al Passeig de Dintre. Funcionarà cada dia, del dijous dia 1 fins al diumenge 4 de novembre, de 11 del matí a 2/4 de 10 de la nit. Al voltant de les parades s’han organitzat un munt d’activitats al llarg de tot el dia. L’Ajuntament de Blanes ha destinat un pressupost d’organització de  7.000 €, i per fer-ne difusió s’han editat 6.000 fulletons que s’estan distribuint als centres escolars i comerços. 

Principals novetats de la ‘II Fira de Tardor de Blanes’ 

En relació a l’experiència del 2017, la fira inclourà com a principal novetat la instal·lació de l’’Arbre dels Desitjos’, que es plantarà davant l’edifici de l’Ajuntament. Al seu costat hi haurà un taller perquè tothom qui vulgui, sigui gran o petit, pugui escriure o dibuixar (en el cas de la canalla que encara no sàpiga escriure) els seus anhels en un paper amb forma de fulla d’arbre que es penjarà a les seves branques. 

L’arbre fa 1’80 metres d’alt, i es situarà sobre una plataforma perquè destaqui més encara. S’han de formular desitjos en positiu, que expressin sentiments i emocions, fugint de missatges egoistes o massa prosaics: des de demanar que les il·lusions d’un amic o familiar es puguin complir fins a expressar un pensament. Altres activitats noves seran la ludoteca de Jocs Gegants, així com el ‘Taller de Decoració del Mercat’, on es convidarà a la canalla a què dibuixin, pintin i retallin elements decoratius que es penjaran al mercat. 

Respecte l’element central de la fira, el mercat, hi haurà 25 parades amb un ample ventall de productes per complaure tots els gustos. Des de gastronomia dolça i salada, que inclou la típica parada de castanyes i moniatos,  fins a complements de vestuari, passant per objectes de regal, articles naturistes, bijuteria, tractaments de bellesa i fins i tot d’herboristeria. Precisament aquesta darrera parada serà més gran, i inclourà més productes venuts a granel. 

Implicació dels escolars de Blanes en la decoració als carrers 

Per quart any consecutiu, l’Ajuntament de Blanes ha pogut comptar amb la col·laboració dels escolars del municipi per ornamentar alguns carrers de la vila que envolten la Fira de Tardor. En altres vials, la decoració anirà a càrrec del consistori, i tots els elements els penjaran les Brigades Municipals. L’ambientació típica de tardor lluirà en nou carrers: Fornaca, Muralla, Tapioles, Ample, Raval Sud, Mercaders i Bellaire, així com a les places de Thelongo Bacchio i Verge Maria. 

El material decoratiu a càrrec d’escolars l’estan elaborant a les aules els alumnes de vuit centres educatius, un més que al 2017: l’Escola d’Educació Especial Ventijol i les escoles Carles Faust, Joaquim Ruyra, Mossèn Joan Batlle, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa, Quatre Vents, i Sa Forcanera. La imaginació infantil contribuirà a completar l’ambientació general, recolzada també per cinc establiments comercials que es ‘vestiran de tardor’ decorant tant l’interior com els aparadors. 

També s’engalanaran les dues façanes de l’Ajuntament de Blanes. La principal que dóna al Passeig de Dintre tindrà un entramat de branques i fulles on s’hi penjarà algun mussol i elements típics de la tardor. La idea és allargar la decoració de la façana perquè s’escampi en direcció al passeig, i a la part del darrera –que dóna a la Plaça dels Dies Feiners- la reproducció d’un cementiri, en la línia de la tradició mésterrorífica de Tots Sants. 

Altres activitats que hi haurà són els personatges ambulants que voltaran pel mercat: en Ramon dels Boscos i Llumillum. Aquest darrer serà particularment agraït de veure a la nit, ja que porta accessoris il·luminats autònomament. Hi haurà Tallers de Maquillatge i sengles narracions de contes: el dijous 1 de novembre a les 6 de la tarda, Eva Rondalles copsarà l’interès de grans i petits amb la seva història explicada en català al Passeig de Dintre, i el dissabte a les 11 del matí es farà en anglès, amb el suport de Kids & Us, a la Plaça d’Espanya. 

Fotos: Ajuntament de Blanes