La missa de celebració del Mil·lenari de la Verge del Vilar aplega 500 persones

Celebració de la missa aquest matí al passeig de mar de Blanes / Foto: Aitor Roger

La celebració religiosa d’aquest matí ha tancat els actes centrals que s’han fet durant el cap de setmana al municipi dins la commemoració que es fa enguany del Mil·lenari de la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Vilar, organitzats per l’Obreria del Vilar amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i altres institucions i entitats.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha presidit la missa / Foto: Aitor Roger

Avui és quan ha tingut lloc el moment més simbòlic del cicle celebratiu, ja que a les 8 del matí del diumenge 5 d’agost és quan la tradició explica que s’escauen els 1.000 anys de la troballa de la imatge de la verge. Ha estat coincidint amb aquest moment quan ha començat l’ofici solemne.

La missa s’ha celebrat al passeig de mar i ha comptat amb la participació d’unes 500 persones. L’ha presidit el bisbe de Girona, Francesc Pardo, comptant igualment amb la presència dels capellans de Blanes i de les poblacions de la rodalia. També han participat en un lloc destacat els membres de l’Obreria del Vilar, l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, membres de l’equip de govern, alguns portaveus dels diferents grups polítics i regidors de l’Ajuntament de Blanes.

La imatge de la Mare de Déu del Vilar ha encapçalat la celebració després que aquest mateix matí ha estat traslladada a peu per 200 persones des del Santuari en 50 relleus, amb un recorregut de prop de 7 quilòmetres.

El Santuari del Vilar, és on s’allotja la imatge de la Mare de Déu que li dóna nom, venerada per la comarca des de fa segles. Més enllà de la tradició religiosa, molts passatges de la història del municipi estan lligats a aquest recinte, així com l’estimació que al llarg del temps han sentit per a la seva verge blanencs i blanenques, fins el punt de donar la seva vida per ella.

 

Durant la cerimònia s’han fet ofrenes en forma de flors i manualitats que s’han fet arribar per terra i per mar. Per terra les han portat membres del grup “Somriures” i per mar amb dos llaguts; un en representació de la gent del mar i les entitats de la vila de Blanes, i l’altra de l’Obreria de Santa Cristina de Lloret.

També s’ha comptat amb la participació de la Coral del Mil·lenari, formada per cantaires i músics, la Banda i Cobla Santa Maria i la Colla Sardanista Sa Palomera, que ha ballat la peça Aplec del Vilar.

Traslat de la Mare de Deu del Vilar / Foto: Aitor Roger

A l’altar hi ha hagut la presència simbòlica del Rem de trenta-quatre i les banderes del Vilar; la de la Coronació, que data del 1955, i la del cinquantenari de la coronació, de l’any 2005 (la darrera vegada que va baixar a Blanes la imatge de la verge del Vilar) i la nova bandera del Mil·lenari.

Val a dir que el Rem de trenta-quatre s’ha estat aquests darrers dies allotjat a l’altar de l’Església Santa Maria, després que va ser traslladat a aquest indret en el que va ser un dels actes més populars i tradicionals amb què va comptar la Festa Major de Santa Anna: la “Festa del Mil·lenari”.

En acabada la missa, la imatge de la verge ha estat trasllada a l’església Santa Maria perquè pugui ser venerada al llarg de tota aquesta jornada de diumenge. Els fidels i devots de la Mare de Déu del Vilar podran fer-ho avui fins a 2/4 de 9 de la nit.

Vetlla nocturna al Santuari del Vilar

La celebració del Mil·lenari durant aquest cap de setmana a Blanes es va encetar la nit d’ahir dissabte amb un sopar popular al Santuari del Vilar on van participar blanencs i blanenques, així com veïns de Palafolls, Malgrat, Tordera i Lloret.

Al Santuari es van fer diverses activitats: una visita guiada, una missa i un concert al porxo amb el grup “La VBella Banda”. Després hi va haver una nit de vetlla amb cançons, poesia, observació astronòmica i d’altres ingredients fins arribar a les 6 del matí d’avui diumenge, quan ha començat el trasllat de la imatge fins a Blanes.