Tornen a arrencar la pancarta dels presos polítics de l’Ajuntament de Blanes i l’estelada de Sa Palomera

Ajuntament de Blanes

La matinada d’aquest dissabte uns desconeguts han arrencat la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics, que tornava a estar penjada a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes. D’altra banda, aquesta mateixa matinada també s’han endut l’estelada que onejava dalt la Roca de Sa Palomera. En aquest segon cas ha estat d’una manera molt més elaborada, després que s’han entretingut en desmuntar el mecanisme del màstil que la subjectava. 

La Policia Local de Blanes està fent indagacions i recollint totes les dades necessàries per identificar els autors dels fets. A ¼ de 5 de la matinada un veí de Blanes ha trucat al cos de seguretat municipal informant que havia vist uns joves a la Roca de Sa Palomera. Els desconeguts han fet bascular el màstil per endur-se l’estelada, han deixat el pal bolcat al terra sense que s’hagi malmès, i els cargols s’han trobat disseminats al seu voltant. 

Dos nois i dues noies joves, presumptes autors dels fets 

L’informant també ha explicat que el furt l’han protagonitzat dos nois i dues noies joves, que després han marxat en direcció a la zona del Port, on posteriorment la policia no ha localitzat ningú. Ha estat al cap d’un quart d’hora (2/4 de 5 de la matinada) quan, la mateixa patrulla policial que s’ha entrevistat amb el ciutadà que havia donat l’alerta, ha pogut comprovar que s’havien endut la pancarta de la façana consistorial. 

Durant aquests dies es continuaran fent noves indagacions respecte aquests fets, sobretot pel que fa a imatges enregistrades amb càmeres de seguretat, i es valorarà quines accions emprèn l’Ajuntament de Blanes. Cal recordar que la pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics es va restituir tot just aquest passat divendres a quarts d’onze del matí, després que la matinada del dijous uns desconeguts l’havien arrencat per primera vegada. 

Pel que fa a l’estelada de la Roca de Sa Palomera, tant el màstil de grans dimensions com les banderes que s’hi pengen estan a cura d’Acció Cultural Es Viver, una entitat blanenca. Habitualment la bandera que oneja dalt de l’emblemàtic promontori és una senyera, llevat de tres ocasions al llarg de l’any. 

Durant la Festa Major de Santa Anna i la Festa dels Copatrons s’hi penja la bandera de la vila de Blanes. D’altra banda, la vigília de la Diada Nacional de Catalunya s’hi penja l’estelada, que habitualment es torna a canviar per una senyera al cap de pocs dies. Acció Cultural Es Viver ha pogut comprovar avui al matí que el màstil de Sa Palomera no havia estat malmès, per la qual cosa tenen previst restituir-hi la senyera al llarg d’avui dissabte. 

Un altre fil per intentar esbrinar els possibles autors dels fets és la trucada que va rebre un representant de l’Ajuntament de Blanes dijous passat. Un comunicant que es va identificar com a membre de ‘Resistencia de la Alta Tabàrnia’ es va auto-inculpar dels fets i va avançar que properament es posaria en contacte amb el consistori per reclamar un rescat econòmic per tornar la pancarta. Aquesta segona trucada no es va arribar a produir. 

Ajuntament de Blanes

Comunicat d’ERC de Blanes

A Blanes, la societat viu en pau i conviu en pau. Els atacs vandàlics del feixisme intolerant no ens faran moure ni un centímetre d’on som. No tenim cap mena de dubte de dues coses:

1. La immensa majoria de la ciutadania de Blanes, la que es manifesta amb el seu vot elecció rere elecció, la que surt als carrers a exigir un sistema sanitari públic de qualitat o a lluitar perquè es garanteixi la dignitat humana amb un habitatge digne i amb serveis bàsics, o la que assumeix el debat del dret dels pobles a l’autodeterminació i participa en actes que busquen el respecte als drets humans i civils, a les llibertats bàsiques en democràcia; la que entén que el progrés no va de la mà de la destrucció de l’entorn natural i no l’enganya ningú perquè veu els interessos amagats d’uns pocs d’especular tirant mà a “la caixa”; la que s’enorgulleix quan sap que viu a una ciutat amiga de la pluralitat i la diversitat, i s’alegra que les persones s’estimen amb qui més desitgin i reivindica l’equitat, els drets LGTBI… i crida al carrer perseguint el masclisme assassí i emparant-ne les víctimes… aquesta ciutadania és la majoria social.  La immensíssima majoria.

2. Els partits que representen la veu d’aquesta ciutadania van aprovar en el Ple Municipal, màxim òrgan de representació de la sobirania dels blanencs i de les blanenques, que l’Ajuntament de Blanes penjaria al seu balcó un crit en forma de pancarta que exigís un acte de justícia i dignitat com és el la llibertat dels presos polítics. 
També va ser fa molts anys un pacte amb l’ajuntament el que permet avui encara que durant els dies subsegüents a l’11 de setembre pugui onejar al màstil de Sa Palomera la senyera estelada que és un símbol de tantes lluites per les llibertats i pels valors republicans de l’indepentisme català. El màstil és propietat d’una entitat local cultural i el pacte permet que hi hagi la senyera durant l’any, el penó de Blanes els dies de Festa Major i l’estelada l’11 de setembre.

Aquesta matinada una immensíssima minoria ha tornat a formar un escamot violent que ha arrencat el màstil de Sa Palomera, ha robat l’estelada que la ciutadania va penjar el dia 11 a les 00:00h, i ha tornat a arrencar la pancarta del balcó que demana la llibertat dels presos polítics. De nit, tapats, amagats de la raó i de la voluntat de convivència pacífica.

ERC de Blanes vol demanar a la ciutadania democràtica de La Vila, aquesta immensíssima majoria que creu en els valors de la llibertat, el respecte a la discrepància, la lluita no violenta i pacífica, i als partits que representen al consistori aquests valors que hi perseverin. Perseverem plegats. No cediu a la barbàrie embrutida de qui creu que la força de la desraó podrà tapar tanta bellesa com hi ha en aquesta societat després que es produeix un acord entre tants com és el del missatge de llibertat al balcó de totes i de tots.

ERC de Blanes es posa al servei del govern municipal que va saber respondre amb agilitat i contundència ahir restituint la pancarta on havia de ser. Ho ha de tornar a fer, un i mil cops que passi aquesta agressió. Així mateix, li demana que encapçali i lideri l’acció per qualsevol via legal que permeti descobrir els responsables de les agressions a les llibertats democràtiques, que fan malbé material públic i privat, i voluntats majoritàries.

ERC de Blanes demana a la ciutadania que col.labori amb els mossos i la policia municipal amb qualsevol dada, imatge o testimoni que permeti a les autoritats poder demostrar fefaentment qui ha estat els responsable. També demana a la ciutadania que no cedeixi a les provocacions, que continuï vivint i convivint amb tothom que vulgui viure en aquesta meravellosa societat a la vora de la Mediterrània, bressol de civilitat i cultura. No defalliu en la lluita, creeu llibertat i estima, sigueu actius sempre a favor de la vida en pau i de la justícia, sortiu al carrer sense por i feu que el carrer sigui el que ha de ser en democràcia: un espai plural on tothom pugui ser ell mateix des del respecte i mai un espai neutral esterilitzat sense participació.

Finalment, ens adrecem als vàndals que treballen en la foscor de la nit. En som més que vosaltres i tenim mans, cors i voluntats preparades per construir i edificar tot el que us proposeu ensorrar i trepitjar… I sobretot, ens encisa seure a una terrassa i conversar amb aquell que és diferent a nosaltres. Odiem el que vosaltres estimeu: la ràbia, la tristesa de la solitud, la falta d’arguments, la violència, la mentida, el furt, l’amenaça de la por, l’atac violent a qui és diferent o a qui pensa diferent, l’insult, l’aïllament, els dicursos i les maneres tètriques del franquisme i del feixisme que us fan ser com sou, éssers asocials i amb tendències delictives, persones que desitgen el mal a d’altres persones. Som i representem tot el contrari a això. Som i representem la veu i la dignitat de tots els qui ens han precedit i de tots els qui, amb el seu vot, ens fan l’honor de representar-los.

Vosaltres i els qui us aplaudeixen sou boira espessa, foscor del passat, cridòria eixordadora, desraó i representeu a tan poc que aviat ni sabreu on sou ni per què féieu el que feu. 

Pancartes a lloc. Estelada a lloc. Ciutadania a lloc. Llibertats a lloc. Aquest poble no defalleix. Blanes viu. Catalunya està en marxa.

Salut i República sempre! Democràcia i llibertat sempre!

ERC Blanes