Blanes protagonitza el darrer volum dels ‘Quaderns de la Revista de Girona’ editat per la Diputació

La sala de plens de l’Ajuntament de Blanes va allotjar ahir la presentació del volum dedicat a Blanes dels Quaderns de la Revista de Girona, editat per la Diputació de Girona amb el suport de l’Obra Social de La Caixa, comptant amb la feina de 15 autors i autores que signen una quarantena de temes de diferents àmbits. 

L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Mario Ros, i el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira. També van participar en la presentació Joaquim Maria Puigvert, professor titular d’història contemporània de la Universitat de Girona; Rosa Maria Gil, directora de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona; i Toni Reyes qui, conjuntament amb Pep Bota, s’han encarregat de la seva coordinació.  

La publicació d’aquest volum es considera una de les assignatures pendents de la historiografia blanenca, i omplirà un important buit en una de les col·leccions més prestigioses del territori gironí. Des de la seva posada en marxa, l’objectiu deQuaderns de la Revista de Girona ha estat ser una col·lecció divulgativa i plural, dedicada a la difusió del coneixement multidisciplinari sobre les terres gironines a partir de dues sèries. 

Per un costat, una sèrie dedicada a les guies de temes d’abast general, i per l’altre les monografies locals, estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats. Per això, del què es tracta és de constituir un compendi d’informacions bàsiques sobre el nostre entorn, i permetre als lectors descobrir o redescobrir l’àmbit més proper en tots els seus aspectes. 

Així, es tracta de parlar sobre patrimoni, geografia, història, art, activitats econòmiques, tradicions, esport, i un llarg etcètera. Justament per poder complir aquest objectiu s’hi utilitza un estil planer i entenedor, amb un to no especialitzat i amb una redacció senzilla, eficaç i assequible, adaptada perquè estigui al nivell de tots els lectors en general, però igualment interessant pels historiadors.

El quadern de Blanes està organitzat en temes breus triats pels coordinadors, Pep Bota i Toni Reyes, que han distribuït la publicació en 43 capítols, així com amb un adequat i acurat complement gràfic i fotogràfic. La principal tasca dels 15 autors que han participat ha estat posar al dia els temes tractats, suggerir línies de treball i, tanmateix, crear interès per tot el què s’ha esdevingut en aquest indret on comença la Costa Brava o, si es prefereix, on la costa es fa brava. 

Record en especial per a Pep Bota i Albert Ros 

Durant el seu torn de parlaments, el co-coordinador de la publicació Toni Reyes i Valent –cap de l’Arxiu Municipal de Blanes- va tenir un record en especial pel seu amic i company en aquesta tasca de coordinació, Pep Bota i Gibert, qui va traspassar fa tres anys. Tanmateix, Toni Reyes també va recordar l’artífex una altra destacada tasca de recuperació de la història de Blanes a càrrec d’un altre autor, Albert Ros, mort fa pocs mesos. 

A banda de ser co-coordinador de la publicació, Pep Bota també és autor en solitari i amb Toni Reyes de diversos capítols. Per la seva banda, Albert Ros signa el capítol dedicat a repassar els temes més desatacats relacionats amb el món de l’esport. Respecte la resta d’autors, es tracta de Neus Baltrons, Fèlix Bota Rodríguez, Mercè Cabré, Lourdes Domènech, Josep Maria  Guinart, Fèlix Rabassa, Aitor Roger, Quim Roura, Maria Àngela Sagrera, Enric Sagristà, Juli Valdunciel i Maria del Vilar Vilà. 

Pel que fa als temes tractats als respectius capítols hi ha des de les onades migratòries fins la recuperació democràtica, passant pel franquisme, l’emblemàtica factoria SAFA (actualment Nylstar), la 2a República, l’edat mitjana, la platja i els temporals, la indústria de  les drassanes o bé l’aventura americana, entre d’altres. 

Fotos: Ajuntament de Blanes